Нов скандал в леката атлетика, този път заради предложение за анулиране на световните рекорди

Нов скандал в леката атлетика, този път заради предложение за анулиране на световните рекорди

Нов скандал в леката атлетика, този път заради предложение за анулиране на световните рекорди

Нов скандал набира скорост в света на леката атлетика. Повод е открито писмо на президента на Асоциацията на спортните журналисти (AIPS) Джани Мерло до шефа на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) Себастиан Коу, в което настоява за анулиране на световните рекорди в атлетиката от 80-те и 90-те години, за да се даде възможност според него по този начин за пълен рестарт и ново начало начисто в Царицата на спортовете. Италианецът се аргументира с многобройните в последно време случаи с отнети олимпийски медали и заличени рекорди заради употреба на допинг. Според Мерло атлетиката трябва да тръгне по нов път, който да даде надежда на следващите поколения.

Евентуално анулиране на световните рекорди би засегнало и легендарното постижение на българския председател на БОК и световна рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова. На световното първенство в Рим през 1987 година  Костадинова покори невижданите дотогава, а и досега в женския сектор за скока на височина 209 см. Тази година златният рекорд на Стефка ще отбележи 30-годишен юбилей, през който остава недостижим.

Самата тя, в отговор на предложението на Мерло обяви, че идеята за отмяна на всички световни рекорди е несериозна.

"Смятам предложението за анулиране на всички световните рекорди в атлетиката за несериозно и погрешно. То е некоректно към тези, които честно и абсолютно лоялно са постигнали своя връх в кариерата, който е и връх в човешките постижения. Жена е скочила 209 см на високо, друга е скочила 208 в зала - защо това трябва да се забрави и анулира без причина?, коментира възмутето председателят на Българския олимпийски комитет. Костадинова се намира в чужбина, но изрази позицията си с писмо до bTV.

"Същото се отнася и за рекордите на Сергей Бубка, на Юсейн Болт... Освен това, ако се вземе подобно решение сега, какво гарантира, че след година-две някой няма да поиска ново "нулиране" със същите мотиви? Засилените напоследък мерки срещу употребата на допинг не са основание да се зачеркне всичко случило се досега в историята. Нека има санкции и анулиране  доказаните нарушения и прегрешилите, но защо трябва да страдат и останалите? Реакцията ми е не само заради световния рекорд в скока на височина, а заради всички, които честно и с огромни усилия са направили нещо значимо като доказателство за възможностите на човека", казва в заключение шампионката.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ