Премиерът на Австралия постави ултиматум на Новак Джокович

Премиерът на Австралия постави ултиматум на Новак Джокович

Премиерът на Австралия постави ултиматум на Новак Джокович

Премиерът на Австралия Скот Морисън излезе с реакция срещу специалния режим за допускане на Новак Джокович на турнира в Мелбърн. Тенисист номер 1 в света получи "пропуск" под формата на медицинско изключение за ваксинация, което щатът Виктория му издаде. С този документ световният номер 1 в тениса ще бъде допуснат до участие в Откритото първенство на Австралия, въпреки че не е ваксиниран срещу Covid-19.

Реверансът към Джокович от страна на здравните власти на Виктория, където се намира Мелбърн, предизвика гневни реакции сред фенове и други тенисисти, но федералното правителство може и да не се съобрази с решението на щатско ниво.

Премиерът на Австралия обаче постави ултиматум на спортиста, като отбеляза, че чака медицинско потвърждение, че сърбинът не трябва да се ваксинира. „Чакаме тези доказателства. Ако не са достатъчно убедителни, ще се отнасят с него по същия начин, както с всеки друг човек - той ще се прибере вкъщи с първия самолет “, закани се Морисън.

Вътрешният министър на страната Карън Андрюс също предупреди, че действащите правила са валидни за всички без изключения. "Всяко лице, което иска да влезе в Австралия, трябва да отговаря на стриктните ни гранични изисквания. Макар и правителството на Виктория и Тенис Австралия да допускат неваксинирани тенисисти до участие в Аустрелиън Оупън, федералното правителство продължава да изпълнява граничните изисквания. Ако пристигащо лице не е ваксинирано, те трябва да представят доказателство, че не могат да си поставят ваксина по медицински причини", коментира Андрюс.

Откритото първенство на Австралия ще се проведе от 17 до 30 януари. Първата ракета на света Джокович е настоящият победител в турнира.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ