Селекционерът на Англия Саутгейт подаде оставка след загубата на финала на Евро 2024

Селекционерът на Англия Саутгейт подаде оставка след загубата на финала на Евро 2024

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт подаде оставка два дни след загубата от Испания във финала на Европейското първенство през 2024 г., съобщи BBC.  „Трите лъва“ в неделя загубиха финала с Испания за първото място с 2:1 в Берлин в неделя. Това е второто им поредно  поражение на финал на европейско първенство, след като бяха победени с дузпи от Италия на „Уембли“ преди три години.

53-годишният Саутгейт беше начело осем години и ръководи националния отбор в 102 мача. Договорът му трябваше да изтече по-късно тази година. „Като горд англичанин, за мен беше честта на живота ми да играя за Англия и да ръководя националният тим на Англия“, каза Саутгейт. „Това означаваше всичко за мен и аз дадох всичко от себе си“, казва бившият вече селекционер, цитиран от медията. „Време е за промяна и за отваряне на нова глава“, добавя той.

Главният изпълнителен директор на Футболната асоциация Марк Булингам каза, че процесът за назначаване на наследник на Саутгейт е започнал и "ние се стремим да посочим новия мениджър възможно най-скоро".  Той добави, че футболната асоциация "има временно решение, ако е необходимо" и няма да коментира повече процеса, докато не бъде назначен нов шеф. Следващият мач на Англия е срещу Република Ирландия в Лигата на нациите на 7 септември.

Спортният редактор на BBC Дан Роан казва, че източници от футболната асоциация предполагат, че е "много малко вероятно  процеса на подбор да бъде ограничен само сред  английските мениджъри". Гарет Саутгейт е единственият мениджър освен носителя на Световната купа през 1966 г. сър Алф Рамзи, който води мъжкия отбор на Англия до финал на голям турнир. Той ръководи Англия на четири големи турнира, като също така достигна полуфинал на Световното първенство през 2018 г. и четвъртфинал през 2022 г. Той достави незабравими емоции на всеки, който обича Трите лъва, съобщава BBC.

Принцът на Уелс, който е президент на асоциацията, благодари на Саутгейт за „създаването на отбор, който стои рамо до рамо с най-добрите в света през 2024 г.“. „Благодаря ви, че показахте смирение, състрадание и истинско лидерство в моменти на най интензивен натиск “, добавя  принцът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ