"Каква поредна футболна драма!": Мачът на националите с Унгария пропада заради спор за стадион

Каква поредна футболна драма!: Мачът на националите с Унгария пропада заради спор за стадион

"Каква поредна футболна драма!": Мачът на националите с Унгария пропада заради спор за стадион

Скандалът около преместването на евроквалификацията България - Унгария на 16 ноември от националния стадион "Васил Левски" в столицата на пловдивския "Христо Ботев" и решението мачът да се изграе без публика стигна до възможно най-неблагоприятната развръзка - мач в Пловдив няма да има.

След като по-рано днес президентът на БФС Борислав Михайлов призова "отговорните държавни органи" да разрешат мачът да се проведе на 16 ноември, защото иначе България ще бъде извадена от УЕФА, в писмо до Българския футболен съюз (БФС) кметът на Пловдив Костадин Димитров съобщи, че общината не може да предостави стадион "Христо Ботев" за ползване за периода 14 - 16 ноември. Така на практика кметът  препотвърждава решението си , взето още на 6 ноември.

Провеждането на мача в Пловдив беше под огромна въпросителна още през миналата седмица, след като преди няколко дни собственикът на ПИМК Илиян Филипов, чиято компания довършва строежа на стадион "Христо Ботев", по-известен като "Колежа", миналата седмица изпрати писмо до общината в Пловдив, че мач не може да се състои, тъй като в момента се извършват строителни дейности за изграждането на останалите две козирки на трибуните. Планът е бил работата да се свърши точно в паузата в първенството, за да не се пречи на "Ботев" да провежда домакинските си срещи преди и след това.

От БФС обаче не бяха отчели това, когато в началото на миналата седмица обявиха, че квалификацията се мести там, след като първоначално бе предвидена за стадион "Васил Левски" в София. Шефовете на футболната ни централа се оправдаха, че преместването на мача от София в Пловдив е било по препоръка на УЕФА.  

Ако община Пловдив реши, че стадион "Христо Ботев" не може да приеме футболната евроквалификация България - Унгария, последствията за българския футбол биха били ужасни, заяви по-рано днес пред БНТ президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов.

 "Затова апелирам към хората от които зависи това нещо, да проявят здрав разум и да разрешат да се играе, защото тогава и Ботев Пд ще спре да играе футбол въобще, и Локомотив Пд и всички отбори", каза Михайлов.

"Едно такова неотдаване на стадион е като отказ от организиране на спортно състезание, което означава, че държавата не е помогнала на федерацията да си организира мача, което означава намеса, което означава изключване от УЕФА. Не говорим само за лишаване на отборите от участие в европейските турнири, тук говорим за блокиране в рамките на доста дълъг период на целия футбол в България. Това е немислимо, няма причини да се случи това, това би било абсолютна катастрофа", каза още  президентът на БФС.

"Искането на БФС за предоставяне на стадион "Христо Ботев" е направено на 6 ноември. На 3 ноември УЕФА препоръча промяна на стадиона и препоръча това да бъде стадиона "Христо Ботев". На 6 ноември първия работен ден след местните избори, искането беше направено в съответствие с меморандума, който имаме подписан с община Пловдив. На 6,7, 8 ноември няма никаква реакция от строителя на стадиона", обяви Борислав Попов пред  БНТ.

"Припомням, че стадиона има разрешение за ползване издадено от Държавната-приемателна комисия на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това разрешение не е оттегляно или отменено, това означава, че този стадион може да се ползва и  той се е ползвал за мачове от вътрешното първенство", обясни Попов.

Според него строителят на стадиона няма отношение към сигурността на провеждането на една футболна среща.

"Съгласно действащия закон за противообществени прояви по време на спортни събития възлага отговорността за провеждане на футболни срещи на БФС и на органите на полицията. Самият строител има отношение към неговите постройки, които той е изградил. Вътре в стадиона няма никаква строителна техника, отвън пред централния вход няма никаква техника. Тези тръби или част от конструкции, които бяха услужливо показани са далеч встрани от самия стадион и нямат отношение към публиката и официалните лица, които биха били влезли откъм централния вход на стадиона", твърди  изпълнителният директор на БФС.

Междувременно в  скандала се намеси и и футболната легенда  Димитър Бербатов, който пък нарече шефовете на БФС "футболни убийци".

"Трябва да обърнем още един път внимание на абсурда който се случва, породен от БФС. Аз вече им казвам серийни убийци. Те серийно затриват българския футбол и поредните им действия, всички ставаме свидетели на тях, поредното дъно, да откраднеш футбола, да го скриеш и феновете да не могат да отидат да гледат националния отбор, заяви  Димитър Бербатов, който е рекодьор по отбелязани  голове за националния отбор.

"В момента се опитват да внушат вина на кмета на Пловдив и на строителя на стадиона, че мачът трябва да бъде там, че ако не, вие сте виновни, а в случая виновните са те. Тези управници не могат да отстранят проблема, а се обръщат срещу обвинителите си и българския народ и ги обвиняват тях, че те са виновни и играят ролята на жертва. Те знаят, че не могат да махнат причините, защото причините са те, те трябва да си подадат оставката", заяви Бербатов пред БНТ.

"В същото време не са спазили срока за пускане на документи, за да попитат възможно ли е да се играе мач, те си действат тоталитарно", обясни бившият национал.

"Където и да отидат и да се опитат да се скрият, протести пак ще има. Те затриват серийно затриват футбола в България. Националният отбор се подкрепя и ще бъде подкрепен, но вас никой не ви подкрепя. А това, че мач трябваше да има в София, трябваше да има. И най-вероятно са пратили писмо до УЕФА, в което са излъгали и са казали Бербатов ще дойде да ни бие", обясни Бербатов.

"Ние започнахме да протестираме преди 3 години. И сега хората се радвам, че виждат, колко сме били прави, и идват всички заедно срещу това управление", каза още той.

Според него УЕФА не може да взима страна и най-вероятно е била подведена от БФС, за да препоръча срещата да бъде преместена от София в Пловдив и да се проведе без публика.

"Подкрепям и община Пловдив и кмета, и строителя на стадиона. Футболната общественост подкрепя това нещо мача да не се играе там, защото всички знаят къде е вината", катеегооричен е Бербатов.

Той каза още, че подкрепя срещата между Министерството на спорта и футболните клубове утре.

"Футболните клубове изключени неправомерно от БФС ще имат възможност да бъдат чути пред институцията, която дава лиценз на българския футбол. Аз съм радостен, че ще бъдат видяни", сподели Бербатов.

"Държавата ставайки свидетел, че най-популярният спорт страда и дълбае, и стига нови низини, и срам пред целия свят, ти да скриеш по собствено желание националния отбор, аз не съм чул такъв прецедент в световния футбол. Държавата трябва да вземе отношение", заяви още той.

Междувременно  скандалът около стадиона в Пловдив вече има оттзвук и в чужбина. Звездата на унгарския национален отбор Доминик Собослай заяви, че от дете не му е случвало да попада в такава ситуация, в която три дни преди предстоящ мач да не се знае къде и дали въобще ще се проведе срещата.

"Може би последно ми се случи в първенството до 12 години, когато не знаех в неделя дали ще имаме мач в четвъртък. Но няма смисъл да се притеснявам какво се случва в България или защо ситуацията се получи така, ние се концентрираме само върху собственото си представяне. Ще се подготвим по същия начин, както за предишните ни мачове, и ще стигнем до Европейското първенство", каза Собослай в миксзоната след победата на  неговия отбор Ливърпул над Бренфорд вчера, цитиран от sportal.hu и БТА.

 Не се занимаваме с окончателното решение за мача срещу България. Едно е сигурно - ако няма мач, ще се класираме за Европейското първенство, а ако играем срещата, пак ще се класираме. В четвъртък вечер трябва да сме сигурен участник на Европейското първенство, нищо друго няма значение", каза още Собослай.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ