Токио 2020: Какво трябва да знаем преди началото?

Токио 2020: Какво трябва да знаем преди началото?

Токио 2020: Какво трябва да знаем преди началото?

Броени часове остават до началото на едно от най-дългоочакваните събития, на които всеки спортист мечтае да се изяви и да чуе химна на своята държава – Олимпийските игри. Това, което със сигурност ще отличи предстоящото лятно издание, е преминаването му под знака на световна пандемия, която изправи организаторите пред редица предизвикателства.

След като бе отложена с една година, Токио 2020 започва в японската столица днес, 23 юли, в 14:00 ч. българско време. В рамките на две седмици и половина стотици хора, отдадени на спорта, ще премерят сили в опит да грабнат златния медал в някоя от 46-те дисциплини. След това от 24 август до 5 септември ще се проведат Параолимпийските игри.

Част от атлетите няма да успеят да участват в Олимпиадата, защото са заразени или контактни на лица с установена коронавирусна инфекция. Към момента няма данни за подобни случаи сред българските спортисти. В олимпийското село има поне 60 души с COVID-19.

Откриването

Обичайно при Игрите в Япония церемонията традиционно препраща към древната японска култура и емблематични за страната персонажи и открития. Когато през 2016 г. тогавашният премиер Шиндзо Абе се появи на закриването на лятното издание на Олимпиадата в Рио, за да поеме щафетата, той носеше шапка на Супер Марио, популярния герой, създаден от компанията за видеоигри Nintendo, припомня CNet.

[[{"fid":"377448","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":2001,"width":3000,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Шиндзо Абе /Getty Images

Церемонията ще се проведе на Олимпийския стадион в Токио и се очаква да бъде открита от император Нарухито.

Игрите всъщност започнаха

На 21 юли се състояха и първите двубои между състезатели в спортовете бейзбол/софтбол и футбол.

Дебютният мач бе по софтбол между жените от Австралия и Япония. Домакините спечелиха с 8:1 във Фукушима. Изиграха се и още два мача – Мексико срещу Канада (0:4) и САЩ срещу Италия (2:0). Състояха се и над 8 мача от груповата фаза при футбола.

Българското представителство

Страната ни ще бъде представена от общо 42-ма спортисти в 14 спортни дисциплини. Знаменосци на българската делегация ще са шампионката по спортна стрелба Мария Гроздева и плувецът Йосиф Миладинов. Причината те да бъдат двама е изискването на организаторите от всяка държава да бъдат излъчени двама души, мъж и жена. Повече четете тук.

Сред участниците са Габриела и Стефани Стоеви в спорта бадминтон, боксьорът Даниел Асенов, ансамбълът ни по художествена гимнастика, както и Боряна Калейн и Катрин Тасева, които се състезават индивидуално.

Лекоатлетката Ивет Лалова също се класира за Олимпиадата, редом с атлетките Мирела Демирева и Габриела Петрова.

[[{"fid":"377452","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":3213,"width":4636,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Ивет Лалова /Getty Images

Стефка Костадинова, председателят на Българския олимпийски комитет, няма да успее да присъства на спортния форум заради травма. Повече четете тук.

Къде ще се излъчва Олимпиадата?

Обществената телевизия БНТ ще проследи състезанията по два от каналите си – БНТ 1 и БНТ 3. Излъчването започва с откриващата церемония в утрешния ден, като в някои случаи ще започва рано сутринта, около 3:00 часа заради часовата разлика с Япония.

От БНТ съобщават, че най-силен акцент ще поставят върху няколко дисциплини – лека атлетика, плуване, художествена гимнастика, бокс, вдигане на тежести, волейбол, баскетбол, футбол, джудо, спортна стрелба. В повечето от тези спортове се състезават и българи.

Пълната програма на спортовете е достъпна тук.

Ще има ли публика?

Спортистите ще играят в празни зали. Малко повече от две седмици преди началото на Олимпийските игри стана ясно, че публика няма да бъде допускана до спортните съоръжения. Заради опасенията, че събитието може да се превърне в супер-разпространител, главно заради нарастващия брой заразени в Токио, от управата на японската столица обявиха извънредно положение, което влезе в сила на 12 юли и ще остане най-малко до 22 август. Повече четете тук.

Като допълнителна превантивна мярка по отношение на разпространението на COVID-19 е задължително носенето на предпазни маски, редовното тестване. Според специалното ръководство на Международния олимпийски комитет се препоръчва редовно миене или дезинфекциране на ръцете, проветряване на стаите на всеки 30 минути. Престоят на всички чуждестранни атлети в Япония е максимално редуциран. Т.нар. „близки контакти“ на вече заболели от коронавирус се тестват ежедневно.

Преди Олимпиадата – няколко уволнения…

Серия от съкращения, включително на ръководни позиции, белязаха събитието през последните месеци. Едно от тях се случи часове преди старта – директорът на церемонията по откриването, Кенто Кобаяши, бе уволнен заради разпространени кадри от 90-те години, в които се шегува с Холокоста. Повече четете тук

Йошихиро Мори, председателят на организационния комитет на Игрите, подаде оставка през февруари след сексистки коментари за жени. По ирония на съдбата именно жена зае поста му – Сейко Хашимото. Около месец по-късно напусна и творческият директор Хироши Сасаки заради негативен коментар за plus-size модела Наоми Уатанаби.

[[{"fid":"377453","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":2329,"width":3535,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Сейко Хашимото /Getty Images

Кой е следващият домакин?

През 2024 г. Париж ще посрещне атлетите от Олимпиадата и Параолимпиадата, а през 2028 г. е ред на Лос Анджелис. Преди дни стана ясен и домакинът за 2032 г. – след сесия на Международния олимпийски комитет в Токио окончателно бе решено това да е австралийският град Бризбейн. Повече четете тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ