Дисквалифицираха топ състезателка по маратон заради измама по трасето

Дисквалифицираха топ състезателка по маратон заради измама по трасето

Дисквалифицираха топ състезателка по маратон заради измама по трасето

Състезателка по ултрамарат беше дисквалифицирана заради използване на автомобил по време на част от маршрута.

47-годишната Джоасия Заркзевски завърши трета в ултрабягане от Манчестър до Ливърпул. Тя е трябвало да измине 80 км, но се предполага, че по 4 км от трасето е преминала с кола, съобщи BBC.

Състезателката от шотландския град Дъмфрийс е била проследена от GPX данни, които показали, че тя се е справила с разстояние от 1,6 км от маршрута само за 1 една минута и 40 секунди. Световният рекорд на 1500 метра, поставен от жена, е малко над 3 минути и 53 секунди. След състезанието организаторите получили информация за некоректно участие и измамна победа.

„След като прегледахме данните от нашата система за проследяване на състезания, GPX данни, разговаряхме с хора от екипа за събитието, с други състезатели и със самата Джоасия, можем да потвърдим, че тя вече е дисквалифицирана, защото е използвала превозно средство по време на част от маршрута“, коментира Уейн Дринклотър, изпълнителен директор на събитието.

Доклад за дисквалификацията е бил подаден и на Асоциацията по трейл бягания, която предоставя лиценза за събитието и е асоцииран член на UK Athletics. Третото място в ултрамаратона вече е присъдено на следващия финиширал участник, който го е направил за 7 часа, 32 минути и 58 секунди. Първата дама взема трасето за 7 часа, 4 минути и 23 секунди.

Председателят на Шотландските атлети Дейвид Овенс коментира, че е много разочарован от случилото се предвид силните резултати на Джоасия през последните години. „Надявам се, че тя може да остави това зад гърба си и че има невинно обяснение. Вярвам, че ще може да възобнови успешната си кариера“, казва още той. Приятел на Джоасия Заркзевски, казва, че тя е пристигнала вечерта преди състезанието, след като е пътувала 48 часа от Австралия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ