Забраниха на германските футболни фенове да купуват екипи с номер 44 заради нацистка символика

Забраниха на германските футболни фенове да купуват екипи с номер 44 заради нацистка символика

Забраниха на германските футболни фенове да купуват екипи с номер 44 заради нацистка символика

Adidas забрани на футболните фенове да купуват германски футболни екипи, персонализирани с номер 44, след като медиите повдигнаха въпроса за приликата им със символа, използван от нацистките части SS по време на Втората световна война, съобщи BBC.

„Ние ще блокираме персонализирането на фланелките“, каза говорител на Adidas. Частите на SS са най-отговорни за престъпленията срещу човечеството, извършени от нацистите.

Въпросът за символизма беше повдигнат за първи път от историка Майкъл Кьониг, който каза, че дизайнът на фланелките  е "много съмнителен".

Руната на SS е проектирана през 1929 г. за използване от нацистките части. Членовете на SS  са били от агенти на Гестапо до пазачи на концентрационни лагери. Задълженията на SS са включвали и администриране на лагери на смъртта, където милиони евреи  и хора от други националности са убити.

Говорителят на Adidas Оливер Брюген отрече приликата на комплекта с нацистките символи да е умишлена.

"Ние като компания се ангажираме да се противопоставяме на ксенофобията, антисемитизма, насилието и омразата под всякаква форма“, каза той.

Adidas обясни пред BBC, че Германският футболен съюз (DFB) и неговите партньори са проектирали номерата на фланелките.

В публикация в X  Германският футболен съюз (DFB) поясни, че дизайнът на фланелките е бил изпратен на УЕФА за преглед по време на процеса на проектиране и че "нито една от участващите страни не е видяла близост до нацистката символика". Те добавиха, че ще бъде разработен алтернативен дизайн за номер 4.

Същият комплект срещна допълнителни противоречия заради избора си на ярко розово като цвят за гостуване. Поддръжниците казват, че цветът представлява многообразието на страната. Но критиците твърдят, че е нетрадиционен и е въведен, за да събере пари за Германския футболен съюз.

Adidas произвежда eкипите на националния отбор по футбол  от 50-те години на миналия век. Но решението на футболния съюз да се откаже от германската компания Adidas в полза на американския гигант Nike като производител на немски футболни екипи от 2027 г. беше критикувано за липса на "патриотизъм" от министъра на икономиката Робeрт Хабек. Германия ще бъде домакин на тазгодишното Европейско първенство по футбол, което ще се проведе в 10 различни града.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ