2016: Нови черни климатични рекорди

2016: Нови черни климатични рекорди

2016: Нови черни климатични рекорди

Температурите на земната повърхност, нивото на океаните и емисиите на парникови газове отбелязват нови рекорди, счупвайки мрачните рекорди на 2015 .

"Рекордните горещини през миналата година са резултат от комбинираното влияние на глобалното затопляне и феномена Ел Ниньо в началото на годината“, се казва в доклад, публикуван вчера от Американската агенция за океаните и атмосферата и американското метеорологично дружество.

През 2016 г. концентрацията на въглероден двуокис е достигнало 402,9 части на милион, прехвърляйки за пръв път границата от 400 части в модерната история.

Горещи вълни удариха Максико и Индия. В северната и източната част на Индийския полуостров температурите се покачиха до през април 2016 до 44 градуса, причиниха смъртта на повече от 300 души и суша, засегнала 330 млн. души.

В Арктика, най-чувствителната към глобалното затопляне зона, арктическите ледове са на най-ниското си ниво през последните 37 години според сателитното наблюдение. Същото е положението и в Антарктика,

Топенето на ледовете и на полярните шапки е повишило нивото на океаните до ново рекордно ниво – 82 мм над средното, регистрирано през 1993 г.

Измененията на климата са сред най-тежките проблеми, пред които човечеството и животът на Земята ще се изправят, заявяват авторите на доклада, цитирани от Франс прес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ