Австралия обяви триетапен план за облекчаване на ограниченията заради коронавируса

Австралия обяви триетапен план за облекчаване на ограниченията заради коронавируса

Австралия обяви триетапен план за облекчаване на ограниченията заради коронавируса

Австралия обяви пътна карта от три етапа за облекчаване на свързаните с коронавируса ограничения и отваряне на икономиката до месец юли, предаде ДПА.

"Днес поставяме Австралия в положение да върви напред", каза днес пред журналисти премиерът Скот Морисън.

"Целта ни е да преминем през всички тези стъпки, за да постигнем през юли икономика, защитена от COVID-19", каза Морисън.

През първия етап на отслабване на мерките срещу коронавируса Австралия ще разреши отварянето на кафенета, ресторанти, магазини, библиотеки, плувни басейни и игрища.

На хората ще бъде позволено до петима души да ги посещават у дома. Ще бъдат разрешени обществени прояви и бизнес срещи с участието на до 10 души.

Пътуването в рамките на австралийските щати по несъществени причини също ще бъде разрешено.

През втория етап ще бъдат позволени събирания на до 20 души. Тогава ще отворят гимнастическите салони, салоните за красота, музеите и кината. Ще бъдат разрешени и някои междущатски пътувания.

През третия етап ще се позволяват събирания на групи от 100 души и отваряне на бирарии, клубове, нощни клубове, сауните и отделените за хранене части в моловете.

Морисън съобщи, че националният кабинет, който включва премиерите и главните министри на австралийските щати и територии, се е съгласил с предложената национална рамка за облекчаване на мерките.

Премиерът не съобщи точните дати за началото на всяка фаза и каза, че всеки щат и територия ще решават как да ги въвеждат. Планът обаче ще бъде анализиран на всеки три седмици, предаде БТА.

В Австралия има над 6900 потвърдени случая на коронавирус, като по-малко от 900 случая са активни. Починалите са 97.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ