Убийството на Петър Христов влезе и в чуждестранните медии

Убийството на Петър Христов влезе и в чуждестранните медии

Убийството на Петър Христов влезе и в чуждестранните медии

Убийството на бизнесмена Петър Христов привлече вниманието на световните медии. Ето какво написаха те: 

Български бизнесмен бе убит посред бял ден в София – „Гардиън“

„Убийството на бизнесмена Петър Христов се случва само няколко дена, след като България пое шестмесечното ротационно председателство на Европейския съюз за първи път от присъединяването на страната в блока през 2007 г.“, съобщава британският „Гардиън“.

„Убийството идва на фона на внимателно наблюдение от Брюксел, който критикува България, че не полага достатъчно усилия в борбата с престъпните банди и корупцията. Три седмици по-рано данъчен служител бе прострелян в колата си в центъра на София. Той продължава да е в критично състояние“, добавят от изданието.

„Въпреки това, според официални представители на ЕС, правителството на страната е направило важни стъпки в борбата с организираната престъпност, която бе описана като „дълбоко вкоренена в много сфери на българския живот“ от американското посолство в страната през 2005 г.“, пише още „Гардиън“.

„В доклад на ЕС, публикуван през ноември, се стига до заключението, че „през последните 10 години престъпната обстановка в страната се е променила съществено, като организираната престъпност става по-малко видима и представлява по-малка заплаха за стабилността на обществото, отколкото в миналото.“, поясняват в медията.

Български бизнесмен е бил застрелян по улиците на София – „Асошиейтед прес“, цитирани от „Ню Йорк Таймс“, „Ей Би Си“ и „Уошингтън поуст”

„Заможен български бизнесмен е бил убит пред офиса на своята компания в столицата на страната София. Полицията съобщи, че 49-годишният Петър Христов е бил застрелян, докато е влизал в автомобила си в 10 часа сутринта в понеделник. Според очевидци изстрелите са дошли от близка кола. Христов е  бил закаран в болница, но половин час по-късно умирал от раните си.“, коментират от „Асошиейтед прес".

„Най-вероятно бизнес интереси стоят зад убийството“, каза пред журналисти главен комисар Христо Терзийски." цитират от агенцията.

„Убийството идва само седмица, след като България пое шестмесечното ротационно председателство на Европейския съюз, към който балканската страна се присъедини през 2007 г. От тогава насам България е обект на критики от страна на Брюксел, който я обвинява в неефективна борба с корупцията и организираната престъпност.“,  добавят от АП.

Български бизнесмен убит на улицата в София – „Евронюз“

„Петър Христов, на 49 г., е бил собственик на една от най-големите млекопреработвателна компании в странта. Твърди се, че бизнесменът е имал интереси в сферите на строителството, недвижимите имоти и туризма.“, съобщава „Евронюз“.

„Според българските медии, Петър Христов е помогнал за разбиването на банда, която е стояла зад серия отвличания по време на първия мандат на настоящия министър-председател Бойко Борисов през периода от 2009 до 2013 г.“, коментира медията. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ