Джо Байдън: САЩ ще защитят Тайван, ако Китай нападне

Джо Байдън: САЩ ще защитят Тайван, ако Китай нападне

Джо Байдън: САЩ ще защитят Тайван, ако Китай нападне

САЩ ще защитят Тайван, ако Китай нападне. Това заяви американският президент Джо Байдън. По-късно обаче говорител на Белия дом обърна внимание, че това заявление не означава, че САЩ променят външната си политика.

САЩ имат закон, според който са задължени да помогнат на Тайван да се защитава. В същото време обаче САЩ следват политика на „стратегическа неопределеност“, според която умишлено не разкриват точно какви мерки биха предприели в случай, че Китай нападне Тайван, предаде Би Би Си.

Засега няма реакция от страна на Китай.

Коментарът на Байдън дойде по време на пресконференция относно информацията, че Китай тества свръхзвукови ракети. На въпрос дали Байдън потвърждава намерението за защита на Тайван и как оценява развитието на въоръжението на Китай, американският президент отговори:

„Да. Няма нужда от притеснения дали те ще станат по-силни, защото Китай, Русия и останалата част от света знаят, че ние най-мощната армия в историята на света“.

След това на въпрос дали САЩ ще участват в защитата на Тайван, ако Китай нападане, президентът отговори:
„Да, потвърждаваме този ангажимент“.

След това говорител на Белия дом изрично обърна внимание, че САЩ не правят промяна във външната си политика.

Както е известно по време на гражданската война през 1940 г. Китай и остров Тайван се отделят. Тайван твърди, че е независима държава, но Китай я възприема като отцепила се провинция, която ще бъде присъединена обратно, неуточнено кога, ако е необходимо и чрез сила.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ