Ericsson може да e плащала на „Ислямска държава" в Ирак за достъп до транспортни маршрути

Ericsson може да e плащала на „Ислямска държава в Ирак за достъп до транспортни маршрути

Ericsson може да e плащала на „Ислямска държава" в Ирак за достъп до транспортни маршрути

Шведската компания за телекомуникационно оборудване Ericsson може да е извършила плащания към терористичната организация „Ислямска държава“ в замяна на достъп до транспортни маршрути в Ирак. Това съобщи главният изпълнителен директор Борхе Еколм пред шведския вестник Dagens Industri, предаде Блъмбърг.

Еколм е заявил че компанията е идентифицирала „необичайни разходи, датиращи от 2018 г.“ по време на вътрешно разследване. Макар че крайният получател на парите все още не е идентифициран, шефът на Ericsson признава, че е открила данни за "купуване" на транспортни маршрути, които минават през територии, контролирани от терористични организации, включително „Ислямска държава“.

Коментарът на Еколм идва след изявление на Ericsson, в което компанията посочва, че продължава да инвестира значително в разследването, свързано с операциите й в Ирак. В изявлението от Ericsson казват, че необичайните разходи са предизвикали вътрешно разследване през 2019 г., което е довело да разкриването на „сериозни нарушения“ от страна на служители, доставчици и продавачи в Ирак.

„Ericsson инвестира значително време и ресурси, за да разнищи тези въпроси. Разследването не можа да установи дали някой служител на Ericsson е пряко замесен във финансирането на терористични организации“, посочват от компанията.

След като Ericsson публикува изявлението си, Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) разкри, че компанията е излязла с позиция по нарушения, които консорциумът е разкрил като част от глобално разследване. ICIJ също така каза, че ще публикува собствените си констатации „скоро“.

През последните няколко години Ericsson успя да сключи множество сделки за доставяне на 5G оборудване по цял свят, тъй като много страни потърсиха алтернативен доставчик заради забрани за използване на техника на Huawei. Това обаче не е първият случай, в който телекомуникационният гигант се озовава в корупционен скандал. Преди това компанията беше обвинена в нарушаване на Закона за чуждестранни корупционни практики между 2000 и 2016 г. под формата на даване на подкуп на длъжностни лица и фалшифициране на данни. През 2019 г. Ericsson уреди разследване за корупция с Министерството на правосъдието на САЩ и Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) със споразумение за над 1 млрд. долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ