ФБР разследва има ли връзка Тръмп-Русия

ФБР разследва има ли връзка Тръмп-Русия

ФБР разследва има ли връзка Тръмп-Русия

ФБР разследва потенциални връзки между свързани с президента на САЩ Доналд Тръмп лица и Русия по време на предизборната кампания като част от по-широко разследване върху усилията на Москва за „намеса“ в изборите. Това обяви директорът на Бюрото,  Джеймс Коми, който говори пред Комисията по разузнаването към Камарата на представителите в Конгреса днес. Думите му цитират редица американски медии.

“Имам разрешение от Министерството на правосъдието да потвърдя, че ФБР, като част от нашата контраразузнавателна мисия, разследва усилията на руското правителство да се намеси в изборите за президент през 2016 г.“, заяви Коми пред Комисията. „ Това включва разследване върху характера на всички връзки между физически лица, свързани с кампанията на Тръмп, и руското правителство и върху това дали е имало координиране между усилията на кампанията и Русия“, поясни той. В същото време представители на Комисията по разузнаване отхвърлиха твърденията на Тръмп, че е бил подслушван от Обама. Настоящият американски президент първо оповости това в Туитър в началото на този месец, а след това направи и неуместна шега по време на общата си пресконференция с германския канцлер Меркел в края на миналата седмица като се обърна към нея с думите "Имаме нещо общо - и двамата сме били подслушвани от Обама."

Републиканецът Девин Нунес и председател на комисията в Камарата на представителите, заяви по време изслушването на Коми днес, че „фактът, че Русия е хакнала бази данни, свързани с изборите в САЩ, не е шокиращ за тази комисия“. Той отрече твърденията на президента, че администрацията на Обама е „подслушвала“ Trump Tower през миналата година, като декларира категорично: „Нека бъда ясен: знаем, че не е имало подслушване на Trump Tower”.

Коми също заяви от своя страна, че няма информация Тръмп да е бил подслушван. "Министерството на правосъдието няма сведения в подкрепа на твърденията на президента в Туитър, че Барак Обама е наредил Trump Tower да бъде подслушвана по време на предизборната кампания".

В същото време, часове преди началото на изслушването, Доналд Тръмп обвини в пореден пост в Туитър демократите, че са измислили твърденията за руска намеса в изборите в САЩ миналата година. "Демократите измислиха и лансираха историята с Русия като извинение за това, че водиха ужасна кампания. Имаха голямо предимство в избирателната колегия и загубиха!", написа Тръмп. "Джеймс Клапър (б.р. бившият директор на националното разузнаване и други заявиха, че няма доказателства, че президентът на САЩ е заговорничел с Русия. Тази история е фалшива новина и всички го знаят!", заяви Тръмп.

След което даде пак в туит и напътствия на Конгреса. "Истинската история, която Конгресът, ФБР и други би трябвало да проучат, е изтичането на класифицирана информация. Сега трябва да се намери от кого е дошло изтичането!", препоръча  той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ