Франция ще ускори разполагането на свои войници в Румъния

Франция ще ускори разполагането на свои войници в Румъния

Франция ще ускори разполагането на свои войници в Румъния

Франция ще ускори разполагането на свои войници в Румъния. Това заяви френският президент Еманюел Макрон след извънредната среща на лидерите на ЕС в Брюксел снощи, предаде Франс прес. Решението на Франция е свързано с руската офанзива срещу Украйна.

"Франция ще продължи в пълна степен да изпълнява ролята си за гарантиране на сигурността на съюзниците в НАТО. Ние ще изпратим в Естония нов контингент в рамките на засиленото военно присъствие (на НАТО) и ще ускорим участието си в патрулирането на небето над Балтийския регион от март. Ще ускорим и разполагането на свои сили в Румъния", изтъкна френският лидер.

В същото време Макрон, който проведе вчера телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, подчерта, че е полезно да бъде оставена отворена вратата на диалога с Москва, който евентуално да доведе до край на офанзивата срещу Украйна.

"Мисля, че е моя отговорност (...) въпреки че осъждам (действията на Русия) и въпреки че въвеждам санкции и действам, да оставя вратата на диалога отворена, за да може да бъде сложен край на насилието", заяви президентът на Франция.

Макрон поясни, че е разговарял с Путин по искане на украинския президент Володимир Зеленски, който преди това не е успял да се свърже с руския лидер.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ