Франция със сериозни мерки срещу влизането на „Конвоя на свободата" в Париж

 Френската полиция предприе мерки в ранните часове днес, за да попречи на протестиращи, вдъхновени от т.нар „Конвоя на свободата“ в Канада, да блокират столицата Париж, предаде Блумбърг.

Силите на реда са засекли три конвоя на околовръстния път на Париж, като един от тях включваше 450 превозни средства. Полицаите са наложили глоби на повече от 200 души като част от усилията срещу демонстрациите.

Властите превантивно поставиха барикади и бронирани превозни средства на някои кръстовища в Париж, включително по протежение на булевард „Шанз-Елизе“.

Франция забрани местния вариант на канадския конвой, чиито участници протестират срещу ваксинацинния паспорт в страната.

Полицията е разположила около 7200 служители на реда в столицата и на пунктовете по големите магистрали, които да възпира демонстрантите.

За разлика от Канада, където исканията на протестиращите са свързани изцяло с мерките срещу коронавируса, във Франция се чуват и икономически искания, свързани с цените на енергията и заплатите, напомнящи на тези на „жълтите жилетки“ отпреди две години.

Целта на европейският конвой на свободата е да събере протестиращи от различни страни на ЕС, които да се отправят заедно към Брюксел, където да протестират в понеделник. По-рано властите в Брюксел забраниха влизането на конвоя в белгийската столица.

 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ