Газови бунтове избухнаха в Казахстан, 190 ранени в сблъсъци с полицията

Газови бунтове избухнаха в Казахстан, 190 ранени в сблъсъци с полицията

190 души са потърсили медицинска помощ заради различни травми, получени в тежки сблъсъци с полицейските сили по време на протести в Алмати. Масовото недоволство избухна на 2 януари в най-големия град в Казахстан заради поскъпването на газа, протестите не стихват, а снощи се е стигнало до сериозни стълкновения със силите на реда, при които полицията е използвала сълзотворен газ и шокови гранати за разпръскване на демонстрантите, предават руските информационни агенции.

Ранени са 137 полицаи, има данни, че някои от тях са пребити от протестиращите в сблъсъците на площада на Републиката в Алмати снощи. Подпалени са и полицейски автомобили.

Протестите в Казахстан започнаха на 2 януари заради поскъпването на горивата. Снощи ситуацията се изостри и протестиращите влязоха в битка с органите на реда, които пък използваха сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръснат протестите.

Заради ескалацията на напрежението президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа указ, с който въведе извънредно положение от 01.30 ч. тази нощ до 00.00 ч. на 19 януари в града център на протестите както и в областите Алмати и Мангистау. В сила е полицейски час от 23.00 до 7.00 часа, а указът за въвеждане на извънредното положение в Алмати предвижда въвеждане на ограничения за влизане и излизане от града. За периода на извънредното положение в Алмати и Мангистауската област е забранена продажбата на оръжия, боеприпаси, алкохол, конфискуване на оръжия и боеприпаси от физически лица и на военна техника и взривни вещества от юридически лица. Забранява се организирането и провеждането на масови прояви и стачки са забранени, съобщава РИА Новости.

Протестите продължават с атаки на кметства

Въпреки въведените ограничения и забрани обаче днес по обед протестиращи нахлуха в сградата на местната администрация в Алмати. Вътре има полиция, която се опитва да овладее щурма. И полиция, и протестиращи се атакуват взаимно със зашеметяващи гранати. Над сградата се вие черен дим, а в социалните мрежи се появиха кадри от щурма на кметството.

Протестиращите са въоръжени с щитове, метални пръти и тояги. Друга част от недоволните се опитва да влезе в старата резиденция на президента на Казахстан, предават местни медии. По-рано днес протестиращи са завзели сградата на местната администрация  в друг казахстански град Актобе. По информация на местни медии гори и зданието на прокуратурата в Алмати, а участници в протестите атакуват и медицински учреждения.

 

Руската Дума излезе със своя версия за случващото се в Казахстан. Заместник-председателят на руския парламент Борис Чернишов изрази мнение, че в протестите в Казахстан са замесени "регионалните комитетии на Лондон и Вашингтон". Според него причината за безредиците е ангажиментът на казахстанските власти към курса на сътрудничество с Кремъл, съобщава  URA.RU

„Единството на лидерите на Казахстан, придържането към курса на сътрудничество с Москва не  се харесва на регионалните комитети на Лондон и Вашингтон. И тези момчета не седят без работа "- каза Чернишов.

Депутатът отбеляза, че хората са били "изведени на площада" по "икономически причини", след което протестиращите започнали да използват политически лозунги.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ