Heineken излиза от Русия, прогнозира 400 милиона евро разходи

Heineken излиза от Русия, прогнозира 400 милиона евро разходи

Нидерландският пивоварен гигант "Хайнекен" (Heineken) съобщи днес, че е решил да преустанови бизнеса си в Русия, след като предварително обяви, че ще спре новите инвестиции и износа там, предаде Ройтерс. Компанията прогнозира, че това ще й струва 400 милиона евро.

Стигнахме до извода, че за "Хайнекен" притежаването на бизнес в Русия вече не е устойчиво, нито приложимо с оглед на сегашната обстановка, се посочва в комюникето. Нидерландският пивовар уточни, че няма да се възползва от никакъв трансфер на собственост. 

"Хайнекен“, който произвежда марките "Бочкарьов", "Охота" и "Три медведя светлое" в Русия, съобщи, че целта е да се извърши "методичен трансфер“  и ще продължи бизнеса си с по-малко операции през преходния период,, за да се минимизира риска от национализация. Компанията съобщи, че ще гарантира заплатите на своите 1800 служители до края на годината, предава БТА. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова международни компании да напуснат руския пазар, след като Москва започна мащабна военна инвазия в съседната страна преди месец. 

Конкурентът "Карлсберг" (Carlsberg), който притежава най-големия руски пивоар "Балтика", все още продава бира с марката "Балтика" , но оповести по-рано този месец, че е започнала стратегическо преразглеждане на бизнеса си в Русия. Компанията спря варенето на едноименната си марка в Русия. 

Решението на "Хайнекен" вероятно няма да улесни ситуацията за "Карлсберг", посочва в кратък доклад анализаторът от "Норднет" (Nordnet) Пер Хансен. 

Нидерландският пивовар обяви по-рано този месец, че ще спре да произвежда и продава бирата си в Русия и няма повече да приема никакви нови финансови облаги от операциите си. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
По-убедителни и харизматични в две стъпки