Индийската столица предлага на жените безплатен транспорт за по-добра сигурност

Индийската столица предлага на жените безплатен транспорт за по-добра сигурност

Общественият транспорт в индийската столица ще стане безплатен за жените, за да се повиши сигурността им, съобщиха властите в Делхи, цитирани от Франс прес.

Сексуалното насилие в Индия попадна във фокуса на общественото внимание след групово изнасилване през 2012 г. на студентка в частен автобус в Делхи, което предизвика възмущение по света.

Безплатният превоз за жените ще стане факт през следващите два-три месеца и от него ще могат да се ползват около 850 000 жени. Той ще струва 115 милиона долара годишно и се очаква да увеличи значително сигурността на жените, като същевременно се намали замърсяването на въздуха, обясни на пресконференция представител на общинските власти - водач на малката партия "Аам Аадми", спечелила местните избори през 2015 г., обещавайки безплатна питейна вода, субсидирано електричество и достъп на бедните до здравеопазване и по-добро образование. Тя обеща също да подобри сигурността на жените. Мерките за засилване на сигурността в столицата включват и монтирането тази година на 150 000 камери за видеонаблюдение, информира БТА.

По данни на ООН Делхи, който има близо 20 милиона жители, е един от най-замърсените градове в света. Общественият транспорт не функционира добре, а удвояването на цените на билетите за метрото в последните месеци накара много хора да се придвижват пеш.

През 2016 г. в Индия - страна с население от 1,3 милиарда души - е било съобщено за около 40 000 сексуални нападения. Действителният им брой обаче е много по-голям, но за този род престъпления често се мълчи, тъй като индийско общество все още е силно патриархално, отбелязва агенцията.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки