Иран и Китай подписаха 25-годишен договор за сътрудничество

Иран и Китай подписаха 25-годишен договор за сътрудничество

Иран и Китай подписаха 25-годишен договор за сътрудничество

Външните министри на Иран и Китай Мохамад Джавад Зариф и Ван И подписаха в Техеран договор за стратегическо и търговско сътрудничество за срок от 25 години, който се обсъждаше от няколко години, предаде Франс прес.

Тази "пълна пътна карта" съдържа политически, стратегически и икономически клаузи, заяви по-рано говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде. Засега не са известни подробности за съдържанието на документа засега не са известни.

Последните подробности по него са били уточнени днес по време на срещата между Ван И и Али Лариджани, съветник на иранския върховен лидер Али Хаменей, който е също така специален представител на Ислямска република Иран за стратегическите отношения с Китайската народна република, съобщи официалната агенция Ирна.

Подписването на този договор показва, че Техеран дава приоритет на отношенията със страните от "Изтока", което за Иран са Китай, двете Кореи, Индия, Япония и Русия, отбелязва АФП. Това следва насоките на Хаменей, дадени през 2018 г. и означава скъсване с един от популярните лозунги на Ислямската революция през 1979 г.: "Нито Запад, нито Изток, Ислямска република!"

Проектът за подписания днес договор датира още от посещението на китайския президент Си Цзинпин в Техеран през януари 2016 година, припомня БТА. Тогава той и иранския му колега Хасан Рохани решиха да подобрят двустранните връзки.

Освен с Лариджани, Ван И се срещна и с иранския президент Хасан Рохани, допълва ТАСС. В разговора си двамата политици са обсъдили двустранните отношения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ