Испания включва и армията в борбата с COVID-19

Испания включва и армията в борбата с COVID-19

Испания включва и армията в борбата с COVID-19

Испания ще използва армията за проследяване на нови случаи на коронавирус. Това стана ясно от телевизионно обръщение на испанския премиер Педро Санчес, цитирано от Франс прес и БТА.

"Две хиляди военни ще бъдат на разположение на властите на отделните автономни области за тази цел. Те могат да поискат от централното правителство да обяви върху част или върху цялата им територия извънредно положение, което да помогне за ограничаване на заразата", обясни Санчес. 

Този инструмент позволи на Мадрид да наложи в средата на март една от най-стриктните карантини в света, която бе отменена напълно чак в края на юни.

Санчес нарече "тревожен" развоя на епидемичната обстановка, но добави, че Испания е все още далеч от ситуацията в средата на март.

"Не можем да позволим пандемията отново да установи контрол над живота ни. Ние трябва да поемем контрол и да спрем тази втора вълна", каза той и призова испанците да свалят приложението "Радар Ковид", за да се улесни проследяването.

Вчера Испания прехвърли прага от 400 000 диагностицирани случая на коронавирус. Починалите в следствие от заразата са над 28 800. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ