Испания ще дава субсидии на домашни помощници и временно наети служители

Испания ще дава субсидии на домашни помощници и временно наети служители

Испания ще дава субсидии на домашни помощници и временно наети служители

С повече от месец забавяне, правителството на Испания одобри временни субсидии за уязвими групи като домашни работници или временни работници. От утре, 5 май, те ще могат да кандидатстват за извънредни помощи за безработица. Помощта беше одобрена в края на март с цел да се подкрепят тези групи, засегнати от коронавирусната пандемия по време на извънредното положение. Официалният държавен вестник (BOE) на страната публикува днес две резолюции, които определят подробностите за тези извънредни субсидии. Те, обаче, трябва да бъдат обработвани и от Държавната обществена служба по заетостта (SEPE). 

Домашните помощници могат да поискат тази помощ от държавата, ако са били уволнени или са намалили работното си време от влизането в сила на извънредното положение. Субсидията е съвместима с други дейности, стига минималната междупрофесионална заплата (SMI) от 950 евро на месец да не бъде надвишена. Тя ще бъде изплащана на 10-то число всеки месец за цялото времетраене на мярката.

От Сдружението за услуги Активен домашен от Мадрид (Sedoac) коментираха, че помощта е "недостатъчна", защото ще остави "най-уязвимите" служители - онези, които работят "на черно". И изчисляват, че това са почти 300 000 души.

По отношение на обезщетението за безработица за временни работници, чийто договор е приключил по време на извънредното положение без да е генерирал правото на обезщетение, правителството посочва, че работникът трябва да е полагал труд по този договор най-малко от два месеца и да му е внасяна осигурителна вноска за безработица. В този случай помощта се начислява за месец и за сума, равна на 80% от текущия месечен показател по икономически професии или около 440 евро на месец. Изплащането на финансова помощ също ще се извършва от SEPE от месеца, следващ този на заявлението. 

Източник: abc.es

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ