Исторически момент: НАСА влезе в атмосферата на Слънцето за първи път

За първи път в историята космически кораб достигна атмосферата на Слънцето. Соларната сонда „Паркър“ е докоснала външната атмосфера, позната още като корона, и е успяла да вземе проби от частиците в нея, съобщават от НАСА.

„Новото постижение бележи една голяма стъпка за соларната сонда „Паркър“ и един гигантски скок за соларната наука“, коментираха от агенцията в свое изявление.

Мисията на летателния апарат, който е приблизително с размерите на малък автомобил, бе именно да „докосне“ Слънцето. Той беше изстрелян през август 2018 г. от „Кейп Канаверал“ на борда на ракета Delta IV-Heavy.

[[{"fid":"385441","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":1576,"width":2836,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Източник: НАСА

От НАСА посочват, че с приближаването до повърхността на звездата „Паркър“ прави нови открития. През 2019 г. сондата открива, че магнитните зигзагообразни структури в слънчевия вятър са изобилни около Слънцето. С доближаването си установява, че те произлизат от слънчевата повърхност.

С навлизането в короната апаратът е прелетял покрай структури, наречени коронални потоци. От Земята те стават видими по време на пълно слънчево затъмнение. Първото преминаване през короната е продължило няколко часа. „Паркър“ ще продължи да се приближава към Слънцето. Следващият път, в който това ще се случи, е през януари 2022 година.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ