Китай изкупи половината от световните хранителни запаси

Китай изкупи половината от световните хранителни запаси

Китай изкупи половината от световните хранителни запаси

Китай, втората по големина икономика в света след Съединените щати вече разполага с най-големите продоволствени запаси в света. Пекин ускори покупките на хранителни стоки и суровини по време на пандемията, когато се появиха първите признаци на прекъсване на доставките и бързо покачване на световните цени. В резултат на това Китай, в който живее 20% от световното население, успя да натрупа повече от половината от световните запаси от царевица и други зърнени култури. Това пък доведе до ускоряване на поскъпването на продоволствените цени в света, отбелязва  Nikkei Asia.

За последните 10 години Китай е успял да увеличи хранителните си запаси от 40% на 50% от общото количество в света и продължава да разраства този дял с бързи темпове. Според американското мининистерство на земеделието Китай ще увеличава още резервите си и през първата половина на 2022 г. ще притежава 69% от световните запаси от царевица, 60% от ориза и 51% от пшеницата.

Китай поддържа хранителните си запаси на "исторически високи нива", каза пред репортери през ноември Цин Ююн, ръководител на зърнените резерви в Националната администрация за храни и стратегически резерви. "Нашите запаси от пшеница могат да задоволят търсенето в рамките на година и половина. Няма проблеми с доставките на храна", подчерта той.

По данни на Главната митническа администрация на Китай страната е похарчила 98,1 милиарда долара за покупки на храна от чужбина (с изключение на напитки) през 2020 г., което е 4,6 пъти повече от преди десетилетие. А между януари и септември 2021 г. Китай е внесъл повече храна, отколкото е имал от 2016 г. насам.

През последните пет години вносът на соя, царевица и пшеница за Китай е нараснал между 2 и 12 пъти, благодарение на активно изкупуване от САЩ, Бразилия и други страни доставчици. Вносът на говеждо, свинско, млечни продукти и плодове се е увеличил от два до пет пъти.

Китайските компании също така купуват и чужди доставчици на храни. Водещият месопреработвател в Китай WH Group придоби европейски партньор през юни, а най-голямата китайска млечна компания Yili Industrial Group стана собственик на най-голямата млечна компания в Нова Зеландия през 2019 г.

Цените на храните по света са се повишили с една трета за една година. Индексът на световните продоволствени цени, поддържан от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) постоянно обновява рекорди през последните месеци като общо е нараснал с 30% за година. „Натрупването на продоволствени запаси в Китай е една от причините за покачването на цените“, коментира Акио Шибата, президент на Изследователския институт за природни ресурси в японската префектура Точиги. Хранителната инфлация в света растеше четири поредни месеца и през декември, 2021 г. достигна най-високото си ниво от юни, 2011 г., втората следкризисна година след 2008 г. Актуализират се световните рекорди за цена на захар, масло и други продукти. Но запасите от захар и зърнени култури ще растат през 2022 г., тъй като засятата площ с тях е увеличена, прогнозират от ФАО.

Китай внася повече зърно и други хранителни продукти, защото местното производство не може да се справи с потреблението. „Земеделската производителност в Китай е ниска поради разпръснатите земеделски земи и замърсяването на почвата“, каза Горо Такахаши, професор в университета Аичи в Япония и земеделски експерт в Китай. Земеделското производство в Китай ще продължи да намалява, тъй като фермерите мигрират към градските райони, прогнозира той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ