Китай забрани вноса на телешко от Великобритания заради „луда крава“

Китай забрани вноса на телешко от Великобритания заради „луда крава“

Китай забрани вноса на телешко от Великобритания заради „луда крава“

Китай забрани вноса на британско телешко месо от едър рогат добитък след случай на болест на говежда спонгиформна енцефалопатия (BSE, прионна болест, известна като „луда крава“), предаде Би Би Си.

Случаят е бил регистриран във Великобритания миналия месец. Забраната важи за на месо от животни на възраст под 30 месеца.

Забраната е влязла в сила от 29 септември, се посочва в изявление на Главната митническа администрация.

Китай все още не е подновил купуването на говеждо месо от Обединеното кралство, след като през 2018 г. се съгласи да отмени предишните ограничения. Пекин наложи забрана през 90-те години на миналия век при предишната поява на BSE.

През 2020 г. Великобритания е изнесла 120 хил. тона прясно и замразено телешко месо – предимно за ЕС. Страната е внесла 242 хил. тона телешко за същата година. Вносното телешко в Китай е около 25% от цялото потребление, което възлиза на около 2 млн. тона.

През септември британската Агенция за здраве на животните и растенията (APHA) съобщи, че във ферма в Съмърсет е потвърден случай на BSE.

През 2018 г. Китай прекрати продължилата две десетилетия забрана на вноса на говеждо месо от Обединеното кралство, въведена за първи път след избухването на BSE през 90-те години. Това стана след години на проверки на обекти и преговори между служители в Лондон и Пекин.

Тогава правителството на Обединеното кралство заяви, че премахването на забраната ще донесе 250 милиона британски лири на британските производители през следващите пет години.

През септември тази година САЩ обявиха, че отменят забраната си за внос на британско агнешко месо от десетилетия. САЩ бяха спрели вноса на британско агнешко от 1989 г. след първите огнища на BSE.

Миналата година износът и на британско говеждо месо за САЩ беше възобновен за първи път от повече от 20 години. Британското говеждо месо беше забранено от Вашингтон след случаите на BSE през 1996 г.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ