Колумбия потвърди решението си да признае държавата Палестина

Колумбия потвърди решението си да признае държавата Палестина

Колумбия потвърди решението си да признае държавата Палестина

Решението на Колумбия да признае държавата Палестина е необратимо, даде да се разбере новият колумбийски президент Иван Дуке, цитиран от ДПА.

По-рано този ход на предишния държавен глава, Хуан Мануел Сантос, бе поставен под съмнение от министъра на външните работи Карлос Трухильо, предава БТА.

Дуке стана президент на Колумбия на 7 август. Броени дни преди това, на 3 август, тогавашният колумбийски външен министър, Мария Анхела Олгин, писала до палестинския си колега Рияд ал Малки, за да го уведоми, че Колумбия признава държавата Палестина. Решението обаче стана публично достояние едва след като Дуке встъпи в длъжност.

Трухильо, който смени Олгин като колумбийски външен министър, заяви, че новото правителство ще проучи внимателно последиците от акта на признаване на държавата Палестина.

Новият президент обаче каза вчера, че решението няма да бъде оттеглено. Сантос е действал в съответствие с конституцията, аргументира се Дуке, макар да призна, че му се е искало този ход да бъде обсъден по-задълбочено.

Колумбийският президент заяви, че винаги е вярвал в решаването на израелско-палестинския конфликт на основата на съвместното съществуване на две държави. Въпросът обаче бе "усложнен от присъствието на (движението) Хамас в ивицата Газа", отбеляза той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ