ЕЦБ разглежда сериозно възможността за въвеждане на дигитално евро

ЕЦБ разглежда сериозно възможността за въвеждане на дигитално евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) разглежда много сериозно възможността да пусне официална европейска дигитална валута - цифрово евро. Окончателно решение обаче все още не е взето. Това обяви шефката на централната банка на еврозоната Кристин Лагард на видеоконференция, организирана от Международния валутен фонд (МВФ) като част от есенните срещи на ръководните органи на МВФ и Световната банка, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Дигиталното евро в никакъв случай няма да замени наличните пари, а "само ще ги допълни", уточни Лагард. По думите й, евентуалното пускане на цифрова валута на ЕС е насочено най-вече към предпочитанията на потребителите.

Според Лагард, създаването на дигитално евро е сложен и трудоемък проект, чиято реализация ще отнеме време, но ще бъде по-евтин, по-безопасен и по-бърз. При това, според нея, 60% от транснационалните компании са преминали към широко използване на цифрови технологии в отговор на пандемията от коронавируса и в Европа половината служители на различни компании работят дистанционно, като едва 10% имат желание да се върнат в офиса. 

През октомври миналата година Европейската комисия разгледа и отхвърли идеята ЕС да подкрепи пускането на криптовалутата Либра (Libra) на Фейсбук (Facebook). Сред основните аргументи на Брюксел срещу проекта бяха опасенията, че ЕС може да подкопае възможностите си за финансов контрол в Еврозоната. По този повод европейските институции започнаха да обсъждат въпроса за пускане на официална криптовалута на ЕС, което би запазило контрола на ЕЦБ над паричната и финансова политика във Валутния съюз. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ