Молдова се закле във вярност на Руската църква

Молдова се закле във вярност на Руската църква

Молдова се закле във вярност на Руската църква

Да бъде свикан Всеправославен събор, който да обсъди решението на Синода на Вселенската патриаршия да предостави автокефалия на православната църква в Украйна. Това предложи президентът на Молдова Игор Додон, цитиран от ТАСС.

Той изрази "съжаление и загриженост от възникналата ситуация в православния свят и декларира, че "Молдова е била и ще остане каноническа територия на Московската патриаршия". По думите на Додон Молдовската митрополия е била създадена през 1813 г. в рамките на Руската православна църква, предаде БТА.

"Ние ще съхраним вярност към нашата единна църква", заяви молдовският президент.

Игор Додон отбеляза, че Молдова е "в сърцето на православния свят", че тя може да бъде домакин на Всеправославния събор "в този крайно отговорен период", съобщи ТАСС.

Агенцията припомни, че на 11 октомври Синодът към Вселенската патриаршия обяви, че е отменил свое решение от 1686 г. за прехвърляне на Киевската митрополия към Руската православна църква (РПЦ). В отговор РПЦ нарече тези действия неканонични и незаконни и прекрати контактите си с Вселенската патриаршия, смятана за "църква майка" на всички поместни православни църкви.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ