НАТО свиква извънредна видеоконференция на външните министри

НАТО свиква извънредна видеоконференция на външните министри

Министрите на външните работи на страните от НАТО ще проведат извънредна видеоконференция на 7 януари, за да обсъдят исканията на Русия по отношение на европейската сигурност и да се опитат да изработят обща позиция за преговорите с Русия на срещата на Съвета НАТО-Русия (СРН) на 12 януари, предава БГНЕС.

"В петък, 7 януари, ще се проведе извънредна среща на външните министри от НАТО във виртуален формат. Министрите ще обсъдят концентрацията на руски военни сили около Украйна и по-широки въпроси на европейската сигурност", се казва в кратко изявление на щаба на НАТО относно свикването на срещата.

Северноатлантическият алианс обяви, че основната тема на видеоконференцията ще бъде ситуацията в Украйна и обвиненията, че Русия струпва войски близо до границите на тази страна.

Срещата на министрите онлайн беше официално обявена от НАТО едва на 4 януари, дни след като президентите на САЩ и Русия се договориха по време на телефонен разговор през нощта на 30 срещу 31 декември да започнат преговори за европейската сигурност, които ще започнат на 10 януари. Срещата на министрите беше обявена в същия ден, в който НАТО официално обяви първата си среща на Съвета НАТО-Русия от две години и половина насам в Брюксел на 12 януари. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ