Най-търсената дума в речника на Кеймбридж през 2020 г.

Най-търсената дума в речника на Кеймбридж през 2020 г.

Най-търсената дума в речника на Кеймбридж през 2020 г.

2020 г. беше особено плодотворна по отношение на използването на нови думи на всички езици. Изрази като "коронавирус", "Covid-19", ограничаване, работа от разстояние, изолация, безопасно разстояние или видеообаждане са се утвърдили в ежедневния език до такава степен, че са сред най-използваните и търсени в речниците, пише eleconomista.es

Лексикографите на Кеймбриджския речник са анализирали най-търсените думи и победителят е думата "карантина" (quarantine) от италиански произход, която е възникнала, за да определи период от 40 дни. Само през март 2020 г. "карантина" е била търсена почти 30 000 пъти в Кембриджския речник. Думата карантина се отнася за определен период от време, през който човек или животно, което има заболяване или може да го има, трябва да стои далеч от другите, за да предотврати разпространението на болестта. 

"Фактът, че терминът "карантина" е най-търсената дума през тази година, разкрива до каква степен ситуацията с COVID-19 засегна живота на учителите и учениците през последните дванадесет месеца. Всички ние бяхме принудени да се адаптираме към новите обстоятелства и се надявам, че ние от Cambridge English и Cambridge University Press успяхме да допринесем подкрепа в тази работа", коментира Дейвид Брадшоу, ръководител на Cambridge Assessment English Assessment Services за Испания и Португалия, който работи в тясно сътрудничество с експерти от Cambridge University Press.

"Речникът на Кеймбридж е много практичен инструмент, който предлагаме безплатно на обучаващите се по английски език и съм много щастлив да видя, че участвате в тази подкрепа", казва Рейчъл Джефрис, педагогически мениджър в Cambridge University Press за Испания и Португалия.  

Кембриджският речник, публикуван от Cambridge University Press, издателят на университета в Кеймбридж, е речникът, най-търсен от хората, които изучават английски език. В допълнение към предлагането на определения, той също така обяснява как да се използват думи, като се поставят в по-широк контекст. Всички достъпни онлайн материали са специално проектирани да подпомагат изучаването на английски език и разширяването на речника. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
Цитат на деня
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември