ОПЕК повиши прогнозата си за глобалното потребление на петрол

ОПЕК повиши прогнозата си за глобалното потребление на петрол

ОПЕК повиши прогнозата си за глобалното потребление на петрол

Организацията на страните производителки на петрол ОПЕК повиши прогнозата си за потреблението на петрол през 2021 г., предаде MarketWatch.

В месечния си анализ организацията обяви, че очаква към края на годината повишено потребление на нефт, възлизащо на 5,89 млн. барела на ден. За сравнение предишната прогноза на ОПЕК бе за растеж от 5,79 млн. барела на ден.

Така общото потребление ще се повиши до 96,27 млн. барела на ден от предишната оценка от 96,05 млн. барела на ден.

Очаква се доставките на петрол от страни, които не са членки на ОПЕК да се увеличат с 95 хил. барела на ден до средно 63,8 млн. барела на ден.

Все пак инвестициите в сектора ще останат значително под нивото от 2019 г., се казва още в анализа.

Цената на петрола регистрира силно повишение от началото на 2021 г. Средната цена на петрола, продаван от страните в ОПЕК струваше около 50 долара за барел към края на 2020 г. и достигна пик от 67 долара за барел – тоест с 34% повече – към 5 март. От тогава има известен спад до нива от 65 долара,  но напредъкът с имунизациите в страни като САЩ, Великобритания, Израел и ОАЕ вдъхват оптимизъм у инвеститорите за скорошно възстановяване на глобалната икономика и нов ръст в потреблението на горива.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ