Опозицията печели изборите в Словакия

Manager News

Опозицията печели изборите в Словакия. Партията "Обикновени хора и независими личности" изпреварва управлявалата повече от десетилетие формация Смер, предаде Nova. Победителите са коалиция, която обещава борба с корупцията.

Медиите пишат, че избирателите са наказали Смер за редица съмнителни практики в икономиката и финансите. Много хора в Словакия свързват Смер с поръчковото убийството на млад разследващ журналист и приятелката му преди 2 години.

"Обикновените хора" печелят около 25 процента от вота. Смер имат около 19. В Европейския парламент новите победители принадлежат към ЕНП. Лидерът им Игор Матович има по-силни проевропейски виждания от досегашните управляващи.

"Искам да благодаря и на тези избиратели, които подкрепиха досегашните управляващи или националистите. Повярвайте ми, с коалиционните партньори ще направим всичко, на което сме способни, за да управляваме добре. За първи път ще имаме правителство, което не се грижи за най-богатите 10 хиляди души, а за останалите 5 милиона в страната. Ще има справедливост и хората ще са равни", каза Игор Матович.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ