Осем журналисти са убити в Мексико от началото на годината

Осем журналисти са убити в Мексико от началото на годината

Осем журналисти са били убити в Мексико от началото на годината, обяви вчера правителствената Национална комисия за правата на човека в изявление, цитирано от ТАСС.

"Тази година бяха убити осем журналисти, което свидетелства за критичната ситуация, с която страната ни се сблъсква в областта на свободата на словото, и за спешната необходимост да се създадат оптимални условия за безопасна работа на журналистите и средствата за масово информация", се казва в документа.

Последната досега жертва стана журналистката Норма Сарабия, която беше застреляна от неизвестни престъпници близо до дома й в Уиманигильо, щата Табаско, в сряда през нощта, предаде Асошиейтед прес.

В съседния щат Веракрус журналистът Маркос Миранда бил отвлечен от въоръжени мъже, които нахлули в дома му вчера сутринта, предаде БТА.

От 2000 година в Мексико са били убити най-малко 149 журналисти, девет от които миналата година. По данни на прокуратурата 99 процента от нападенията и убийствата на журналисти в страната остават безнаказани.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ