Отведоха Навални на неизвестно място

Отведоха Навални на неизвестно място

Отведоха Навални на неизвестно място

Руският опозиционер Алексей Навални е бил преместен от следствения изолатор "Колчугино" във Владимирска област на неизвестно място, съобщиха днес адвокатите му, цитирани от световните осведомителни агенции.

"Пред следствения изолатор сме от рано тази сутрин. Сега ни съобщиха, че са го преместили от там. Къде и защо - не ни отговарят. Все още не знаем къде се намира", заяви един от защитниците на Навални, Вадим Кобзоев. Той се е видял за последно с клиента си вчера.

По-късно руската информационна агенция ТАСС, съобщи, че Навални е преместен в колония, където ще изтърпи наложеното му от съда на 2 февруари наказание.

"Навални беше преместен от центъра за задържане в Колчугино, където беше под карантина, в ИК-2 в Покров, където ще изтърпи присъдата си", каза източник от правоохранителните органи пред ТАСС. Това е именно наказателната колония, за която медиите предположиха по-рано, че Навални ще бъде изпратен в нея.

На 2 февруари Симоновският съд в Москва замени условната присъда на Алексей Навални по делото „Ив Роше“ с реална. Опозиционерът бе осъден на 2 години и 8 месеца в колонията. Съдът постанови, че Алексей Навални е нарушил условията на изпитателния период, като не се е докладвал на инспекцията на отдела през 2020 г., включително по време на рехабилитацията му в Германия.

Десетки западни страни, включително САЩ, междувременно призоваха днес Русия да освободи Навални. Те определиха вкарването на руския опозиционер в затвора като незаконно и настояха за разследване на предполагаемото му отравяне миналата година. В изявление, прочетено от полския представител на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, тези държави посочват, че действията на руските власти срещу опозиционния лидер са "неприемливи и политически мотивирани".  Групата включва най-вече европейски страни, но и Австралия, Канада и Япония.
Критикът на Кремъл бе осъден на две години и половина затвор миналия месец заради това, че е нарушил условията за пускането си под гаранция по дело за финансови злоупотреби. Западът смята, че присъдата е политически мотивирана - нещо, което Русия отрича.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ