Полша официално даде заявка за репарации от Германия

Полша официално даде заявка за репарации от Германия

Германия трябва да изплати на Полша военни репарации за нанесените щети и извършените престъпления през Втората световна война. Това заяви  полският министър на отбраната Антони Мачеревич по полската национална телевизия, цитиран от ТАСС.

От юридическа гледна точка Германия без съмнение дължи репарации на Полша и не е вярно, че полската държава се е отказала от тях, каза той.

"Истината е, че съветската колония, наречена Полска народна република, частично се отказа от репарациите, които бяха свързани с територията на марионетната съветска държава ГДР (Германска демократична република)", добави Мачеревич. Този акт обаче никога не е бил уреден юридически, допълни полският военен министър.

По повод 73-та годишнина от Варшавското въстание срещу нацистките окупатори, министърът на отбраната отбеляза, че първите месеци на въстанието, жестоко потушено от нацистите, са "носили характер на геноцид". "Това не беше борба с въстаниците, а убийства - дом след дом, жилище след жилище", отбеляза той.

"Германия може само да се опита да смекчи своята вина, да заплати този страшен дълг, който тя има спрямо полския народ. Това е единственото, което те (германците) могат да направят", констатира Мачеревич.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ