Португалия ще национализира авиокомпанията TAP

Португалия ще национализира авиокомпанията TAP

Португалия ще национализира авиокомпанията TAP

Португалското правителство реши да национализира авиокомпанията TAP, изпаднала в големи затруднения заради прекратяването на дейността ù вследствие на пандемията от коронавируса.

Мярката беше взета, след като държавата, която притежава 50% от TAP, и португалско-бразилския консорциум Atlantic Gateway, собственост на Дейвид Нийлман (45%) и местния бизнесмен Умберто Педроса, не успяха да постигнат споразумение за публично спасяване в размер на 1,2 млрд. евро ( 1,3 млрд. долара) за авиокомпанията. Ето защо португалският премиер Антонио Коста предложи на Министерския съвет авиокомпанията да се национализира, информира abc.es

Първите официални реакции дойдоха от министъра на инфраструктурата Педро Нуно Сантос, който заяви: „TAP е твърде важен за страната, за да си позволим да загубим компанията“.

В действителност вътрешното напрежение се появи, след като ръководството на компанията беше обновено с Антоноалдо Невес, доверен човек на Дейвид Нийлман, собственик на две нискотарифни авиокомпании: бразилската Azul и американската JetBlue. Преди да стане акционер, компанията беше единствената 100% държавна европейска компания. Сега 45% от TAP са собственост на португалско-бразилския консорциум Atlantic Gateway, 50% продължават да са държавна собственост, а останалите 5% са в ръцете на самите работници. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ