Прогнозни резултати от приключилите избори в Индия предричат победа за премиера Моди

Прогнозни резултати от приключилите избори в Индия предричат победа за премиера Моди

Прогнозни резултати от приключилите избори в Индия предричат победа за премиера Моди

Индийският премиер Нарендра Моди вероятно ще остане на власт още 5 години, и то с още по-голямо мнозинство в парламента, сочат прогнозни резултати, цитирани от Ройтерс, след приключването днес на изборния маратон в страната, продължил повече от месец.

Националният демократичен алианс на 68-годишния премиер се очаква да получи между 339 и 365 места в 543-местната Лок сабха - долната камара на индийския парламент.Според същите прогнози опозиционният алианс начело с главната опозиционна сила - Индийския национален конгрес, ръководен от поредния представител на политическата фамилия Неру-Ганди - Рахул Ганди, остава далече назад и ще разполага с между 77 и 108 депутатски места. Но и това е по-добре от практическия разгром на ИНК, която получи едва 44 места на изборите през 2014 г. За съставяне на правителство са необходими 272 места, информира БТА.

На предишните избори през 2014 г. Моди, който оглавява дясната националистическа партия хиндуистка партия "Бхаратия джаната", дойде на власт, като спечели 336 места.

В началните етапи на изборната кампания Моди бе изправен пред сериозни критики, че не е успял да създаде нови работни места, както и заради ниските цени на продукцията на фермерите. Анализатори и политолози предричаха оспорвана изборна надпревара и добри резултати на опозиционната ИНК.

Моди обаче успя да сплоти своята хиндуистка електорална националистическа база и наложи за основна тема в кампанията борбата за укрепване на националната сигурност след изострянето на напрежението със съседен Пакистан. Той атакуваше главния си опозиционен опонент - 49-годишния Рахул Ганди, с обвинения, че е мекушав спрямо най-върлия противник на Индия.

Според екзитполовете това е помогнало на Моди не само да затвърди своите позиции в т.нар. северен хиндуистки пояс, но да постигне добри резултати и в източната част на страната, където традиционно доминират регионални партии, гравитиращи към ИНК. Само южните части на страната са устояли на хиндуистката националистическа вълна, с изключение на щата Карнатака, където се намира центърът на индийската хай-тек, електронна, софтуерна и космическа индустрия - Бенгалуру (по-познат като Бангалор). Този 9 милионен град и районът около него е известен като "индийската силициева долина", и сега той подкрепи Моди, поставил си за задача модернизация на индийската икономика.

Преброяването на гласовете, записани електронно в стотици хиляди компютризирани машини за гласуване, ще започне в четвъртък сутринта и официални резултати се очакват до обяд същия ден.

Ройтерс все пак прави уговорката, че екзитполовете в Индия - страна с над 900 млн. избиратели, не винаги са се оказвали надеждни. Пред урните са се явили около две трети от регистрираните гласоподаватели. Но така или иначе три от всеки четири екзитпола дават ясно мнозинство на алианса на Моди. Очаква се положителна реакция на борсите на една категорична победа на Моди, която ще му позволи да продължи икономическите си реформи, от които инвеститорите очакват Индия да стане по-благоприятно място за бизнес.

В същото време една голяма победа на Моди всява опасения, че хардлайнерски хиндуистки групи ще бъдат окрилени да започнат религиозни програми, като например наказания за мюсюлманите за колене на крави, които хиндуистите смятат за свещени животни, ревизия на училищните учебници, в които да се минимизират мюсюлманските страници от индийската история, и да започнат остри критики срещу либералите.

Мюсюлманите съставляват около 14 процента от 1,3-милиардното население на Индия. Религиозната поляризация в страната, започнала при управлението на хиндуистките националисти, крие сериозни опасности за политическия климат в страната, предупреждават анализатори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ