Путин коментира Запада, Украйна, Сирия и Скрипал в "пряка линия" с руските граждани

Путин коментира Запада, Украйна, Сирия и Скрипал в пряка линия с руските граждани

Путин коментира Запада, Украйна, Сирия и Скрипал в "пряка линия" с руските граждани

Западът гледа на Русия като на заплаха и конкурент, но тя трябва да защитава интересите си и да се стреми към компромиси. Това бе един от коментарите на руския президент Путин в "пряка линия с руските граждани"

"Тази западна политика е погрешна", допълни Путин, отговаряйки на живо на въпроси на граждани повече от 3 часа в телевизионното предаване "Пряка линия".

Руският лидер изтъкна, че санкциите са начин за сдържане на Русия, а безкрайните обвинения създават база за прилагане на мерки, сдържащи, както си мислят тези, които прибягват до такива средства, развитието на Русия.

Държавният глава смята, че западните партньори постепенно започват по необходимост да нормализират отношенията си с Русия.

Той подчерта, че разбирането, че нова световна война може да сложи край на цивилизацията, трябва да пази от глобален конфликт.

"Страхът от взаимно унищожение винаги е сдържал водещите държави от резки движения и ги е принуждавал да се уважават взаимно", каза още Путин.

Той подчерта, че това разбиране трябва да възпира всички от предприемане на извънредно опасни за съвременната цивилизация действия на международната арена.

Лидерът на Русия посочи също, че оттеглянето на САЩ от договорите за контрол на оръжията е заплаха и че САЩ разпростират юрисдикцията си извън границите си, включително и в Европа.

Трябва не да сдържаш когото и да било, включително Русия, а да установяваш конструктивно взаимодействие, каза Путин.

Владимир Путин заяви още, че твърденията за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г. са нелепи и че той може да ги окачестви единствено като шега, предадоха осведомителните агенции.

Руският президент изрази съмнение, че Сергей Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитична субстанция, тъй като са оцелели при нападението. Путин отново настоя Русия да бъде допусната до разследването на случая Скрипал и подчерта, че докато това не стане, Москва няма да може да коментира причината за заболяването на бившия двоен агент и дъщеря му и да отговаря на обвиненията.

Владимир Путин призова правителството в Киев да спазва Минските споразумение и да не засилва напрежението преди предстоящите избори в Украйна. Той изрази съмнение, че сегашните украински власти са в състояние да решат проблема с проруските сепаратисти, отцепили територии в Източна Украйна. Същевременно президентът на Русия декларира, че Москва прави всичко по силите си да реши украинската криза в рамките на Минските споразумения. Путин изрази надежда, че по време на световното първенство по футбол в Русия няма да има военни провокации от украинска страна, но предупреди, че ако ги има, това ще доведе до "тежки последствия за украинската държавност като цяло".

По време на "пряката линия" шефът на Кремъл отбеляза, че космическите технологии се развиват и комерсиализират много бързо, поради което Русия трябва да направи "много крачки напред", вкл. в качеството на сателитите и апаратурата, за да задържи своето водещо място и компетентност в тази дейност. Той съобщи, че през следващите няколко години Русия планира да изведе в орбита 600 комуникационни и изследователски спътника в рамките на програмата "Сфера".

В ефира на няколко телевизии, радиостанции и в интернет портали президентът на Руската федерация декларира още, че няма планове за закриване на социални медии или ограничаване на достъпа до интернет в Русия. Същевременно подчерта, че е нужно да се постигне "цивилизовано решение" за гаранциите, че интернет е безопасна среда. Относно блокирания от руските власти достъп до социалната мрежа за криптирани съобщения "Телеграм" Путин каза, че джихадисти използват тази медия, за да организират нападения на руска територия.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия засега не планира да се изтегли от Сирия, и допълни, че руските военни ще останат там толкова дълго, колкото е в интерес на страната му. "Все още не планираме изтегляне на тези военни сили", каза Путин в телевизионното предаване "Пряка линия", в което отговаря на живо на въпроси на граждани.

Сирийската операция представлява уникален боен опит за руските въоръжени сили, отбеляза президентът, цитиран от ТАСС. Той подчерта, че използването на нашите въоръжени сили в бойни условия е уникален опит и уникално средство за усъвършенстване, и никакви учения не могат да се сравнят с него.

Путин изтъкна, че руските военни изпълняват важна и благородна мисия в защита и на руските интереси, тъй като на територията на Сирия има хиляди екстремисти, включително от Русия и Централна Азия. По-добре да ги унищожаваме там, отколкото да идват тук с оръжие в ръка. Освен това бойната ни работа спомогна за стабилизиране на обстановката в Сирия, каза руският държавен глава.

Путин отбеляза, че сега сирийската армия и правителство контролират територия, на която живеят над 90 процента от населението на страната.

В Сирия не се налагат никакви големи операции с участието на руските въоръжени сили и при необходимост Русия може бързо да напусне страната, посочи той.

Мащабните бойни действия, особено с участието на руските въоръжени сили, приключиха. От тях дори няма никаква нужда. На дневен ред е урегулирането с мирни средства, върху което ние също работим, изтъкна Путин.

Руският президент каза, че страната му не разглежда Сирия като полигон за изпитания на свое оръжие, но все пак използва там руски оръжия, което е довело до усъвършенстване на съвременните ударни, в това число ракетни системи.

Путин съобщи, че Русия скоро ще огласи ултрамодерни нови оръжия, които са в етап на разработка. Ракетният комплекс "Кинжал" и лазерният боен комплекс вече са въведени на въоръжение в руските войски, системата "Авангард" ще влезе на въоръжение през 2019 г., а ракетата "Сармат" - през 2020 г., уточни той.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ