Русия и Китай с общи инвестиционни проекти за 10 млрд. долара

Русия и Китай с общи инвестиционни проекти за 10 млрд. долара

Русия и Китай с общи инвестиционни проекти за 10 млрд. долара

Русия и Китай работят по два съвместни проекта, в които ще инвестират сумарно около 10 млрд. долара, съобщи БНР, като се позова на информация от Министерството на икономическото развитие на Русия.

Основната част на проектите е изграждането на газопреработвателно съоръжение в Уст-Луга, пристанище, което се намира на 170 км западно от Санкт Петербург, както и създаване на руско-китайска застрахователна компания. Според директора на отдел "Анализ на външния сектор“ в руското Министерство на икономическото развитие Павел Снисоренко, проектите са били представени на междуведомствената работна група в сряда,

Преди време руското министерство заяви, че възнамерява да предложи на Пекин шест нови съвместни инвестиционни проекта на стойност 20 млрд. долара. В края на юли от икономическото министерство посочиха, че най-голямата инвестиция на стойност 18,8 млрд. долара ще бъде именно за строителството на газово-химически комплекс в Уст-Луга, близо до границата с Естония.

Сред предложените тогава проекти министерството спомена и разработването на завод за LED технологии в югозападния руски Ставропол, намиращ се на 500 км източно от пристанището Сочи, който да допринесе за износ за над 75 млн. долара.

Развитието на руско-китайското сътрудничество идва в момент на разрив на отношенията на азиатската страна с най-голямата към момента глобална икономика - тази на САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ