Русия призова за създаване на Голямо евразийско партньорство

Русия призова за създаване на Голямо евразийско партньорство

Русия призова за създаване на Голямо евразийско партньорство

Русия се обявява за създаване на Голямо евразийско партньорство с участието на държавите от Евразийския икономически съюз, АСЕАН, Шанхайската организация за сътрудничество, "евентуално и други структури". Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев на срещата на високо равнище в Банкок на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, предаде ТАСС.
Лидерите на обединението единодушно подкрепиха тази идея през май 2016 г. на срещата на върха Русия - АСЕАН в Сочи, отбеляза Медведев. По думите му в дългосрочен план новото партньорство ще даде възможност да се съгласуват големите интеграционни и инфраструктурни проекти, съобщава БТА.
Москва приема за предпоставка, че партньорството трябва да се гради въз основа на взаимно зачитане и принципа за обща изгода, че то ще бъде отворено за присъединяване на всички заинтересовани страни, добави руският премиер.
Русия вече направи стъпка в тази посока, отбеляза той, напомняйки за подписания меморандум за разбирателство в икономическото сътрудничество между Евразийската икономическа комисия и АСЕАН. Евразийският икономически съюз е сключил споразумения за свободна търговия с Виетнам и Сингапур, преговаря и с други страни от Асоциацията, а Евразийската икономическа комисия е подписала документи за сътрудничество с Камбоджа, Тайланд и Индонезия, посочи Дмитрий Медведев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ