САЩ и няколко европейски страни призоваха Русия да се изтегли от Грузия

САЩ и няколко европейски страни призоваха Русия да се изтегли от Грузия

САЩ и няколко европейски страни призоваха Русия да се изтегли от Грузия, предаде Асошиейтед прес. Призивът бе отправен по повод 11-ата годишнина от конфликта между Русия и Грузия.

След прекратяване на консултациите в Съвета за сигурност на ООН, постоянните представители на Белгия, Естония, Франция, Германия, Полша и Великобритания, както и на САЩ публикуваха изявление в подкрепа на грузинската независимост, суверенитет и териториална цялост. В документа страните казват, че са изключително обезпокоени относно задълбочаващите се връзки на Русия с двете самопровъзгласи се за независими грузински провинции Абхазия и Южна Осетия. Страните призоваха Русия да приложи споразуменията от 12 август и от 8 септември 2008 г., които включват ангажимент, че въоръжените сили ще се изтеглят до позициите, на които са били преди избухването на враждата и че ще се установи международен механизъм за сигурност, предаде БТА.

Грузия се опита да си върне контрола върху Абхазия и Южна Осетия по времето на президентството на Михаил Саакашвили и това породи война с Русия, започнала на 7 август 2008 г. Русия признава независимостта на Абхазия и Южна Осетия и има военни бази там.

Постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност Дмитрий Полянски определи случилото се преди 11 години като "трагична грешка", допусната от Саакашвили, за която Грузия е платила "висока цена". Според Полянски единственият начин за намаляване на напрежението и постигане на просперитет на отношенията в Кавказ е чрез установяване на диалог между "Грузия и двете независими страни". Полянски допълни, че позицията на западните страни не е много от полза за това.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ