САЩ включват комерсиални самолети в евакуацията от Афганистан

САЩ включват комерсиални самолети в евакуацията от Афганистан

САЩ включват комерсиални самолети в евакуацията от Афганистан

САЩ ще използват 18 комерсиални самолети, за да транспортират хора, които са евакуирани от Афганистан. Това подчертава предизвикателствата, които Вашингтон среща в извозването на американски граждани и афганистанци в риск след завземането на властта от талибаните, предаде „Ройтерс“.

Летателните апарати няма да влизат в Кабул, а ще се използват за превоз на хора, които вече не са на територията на Афганистан според говорителя на Пентагона Джон Кърби. American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines и Omni Air ще предоставят по три самолета. Други два ще са от Hawaiian Airlines, а с най-много – 4, в евакуацията се включва United Airlines.

Този ход е част от програмата „Граждански резервен въздушен флот“, която до момента е задействана само два пъти – по време на войната в Персийския залив през 90-те години на миналия век, както и по време на нахлуването в Ирак през 2002-2003 година.

САЩ и други държави, включително Великобритания, мобилизираха няколко хиляди военни, които да следят евакуацията на чуждестранни граждани и уязвими афганистанци.

Днес талибаните изстреляха предупредителни изстрели и използваха палки, за да накарат хората пред летището „Хамид Карзай“ в Кабул да се наредят на опашки.

От началото на седмицата хиляди се стекоха към аерогарата в опит да напуснат Афганистан. Според британските власти вчера там са били убити седем души.

Преди дни в един от най-хаотичните дни на летището поне трима загинаха в опитите си да излетят с американски самолет, докато се държаха за фюзелажа му без никакви предпазни средства.

До момента САЩ са транспортирали от азиатската държава около 17 хил. души, включително 2500 американци. От кадри, разпространени онлайн, става ясно, че днес на „Хамид Карзай“ има протести с призиви за евакуация.

Според „Ню Йорк Таймс“ талибани търсят хора, за които смятат, че са работили със силите на САЩ и НАТО, включително сред тълпите на летището, като заплашват да убият или арестуват членове на семействата им, ако не могат да ги открият. Информацията се посочва в конфиденциален документ на ООН.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ