Саудитска Арабия утроява данъците върху основни стоки

Саудитска Арабия утроява данъците върху основни стоки

Саудитска Арабия утроява данъците върху основни стоки

Саудитска Арабия обяви, че утроява данъците върху основни стоки и съкращава разходите за големи проекти с около 26 милиарда долара, борейки се с ударите върху икономиката й, нанесени от пандемията от коронавируса и ниските цени на петрола. Саудитските граждани ще загубят и бонусите си за покриване на разходите за живот, които бяха въведени през 2018 година, заяви министърът на финансите Мохамед бин Абдула ал Джадаан. Тези периодично отпускани суми за компенсиране на нарасналите разходи за живот са стрували около 13,5 милиарда долара годишно на държавата, информира Асошиейтед прес.

В същото време, от юли държавата увеличи ДДС-то от 5 до 15%. Данъкът върху повечето стоки и услуги беше въведен за първи път през 2018 г. като още един лост за увеличаване на държавните приходи. 

От друга страна, най-бедните саудитци ще продължат да получават помощи. Правителството обяви в неделя, че е депозирало над половин милиард долара или 2,18 милиарда риала в така наречената "гражданска сметка" за май, чрез която се подпомагат над 12 милиона граждани на страната с ниски доходи. От въвеждането й, програмата е изплатила 19,5 милиарда долара на гражданите, като средната месечна помощ за семейство се равнява на 240 долара. 

Въпреки опитите за диверсифициране на икономиката кралството продължава да е силно зависимо от приходите от петрол. Суровият петрол сорт Брент сега се търгува около 30 долара за барел, което е далеч под цената, от която Рияд се нуждае, за да балансира бюджета си. Кралството загуби и приходи заради спирането на посещенията на мюсюлманските поклонници в свещените градове Мека и Медина, които бяха затворени за поклонически посещения заради коронавируса. 

През първото тримесечие на 2020 г. приходите на Саудитска Арабия са намалели с 22% спрямо същия период на миналата година, а бюджетният дефицит е достигнал 9 милиарда долара или 34 милиарда риала. Приходите от петрол са се понижили с 24% спрямо същия период на 2019 г. За да покрие бюджетния си дефицит, Саудитска Арабия изтегли през март 26,8 милиарда долара от нетните си чуждестранни активи. Според икономисти саудитската икономика се е свила с най-бърз темп от повече от две десетилетия.

Междувременно, Международният валутен фонд прогнозира, че всичките шест страни от Залива, произвеждащи енергийни суровини, ще са в икономическа рецесия тази година. А рейтинговата агенция Мудис (MoodyТs) очаква валутните резерви на Саудитска Арабия да се понижат под 375 милиарда в края на 2021 година, което е значителен спад спрямо 488 милиарда долара в края на 2019 година.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ