Швеция с най-висока инфлация за последните 30 години

Швеция с най-висока инфлация за последните 30 години

Швеция с най-висока инфлация за последните 30 години

Инфлацията в Швеция се е ускорила през април до най-високото си ниво от 1991 г. досега, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на официални данни.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 6,4% през април в сравнение със същия месец на предходната година, докато през март показателят отчете 6,1%, според данни на шведския статистически институт.

И през април продължи масовото поскъпване, обхващащо хранителните продукти, домакинското оборудване, посещенията в ресторанти и хотели, посочи Микаел Нордин, статистик в института.

Инфлацията в скандинавската страна също е подхранвана от високите цени на енергията - ключов фактор и в останалата част от Европа, както и в други части на света на фона на опасенията, че войната в Украйна може да доведе до прекъсване на доставките на петрол или природен газ от Русия.

Основен фактор за поскъпването на храните в Швеция са покачванията при цените на месото и зеленчуците. Докато при дрехите и книгите тенденцията е сезонна, цените на обзавеждането и домакинската техника се покачват за шести последователен месец, сочи шведската статистика.

Покачване се наблюдава и в сегментите "ремонт и поддръжка на дома", "транспорт" и "други стоки и услуги".  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ