Според Лондон "Северен поток 2" не засяга енергийната сигурност на Великобритания

Според Лондон Северен поток 2 не засяга енергийната сигурност на Великобритания

Според Лондон "Северен поток 2" не засяга енергийната сигурност на Великобритания

Стартирането на газопровода "Северен поток 2" няма да има пряко въздействие върху енергийната сигурност на Обединеното кралство, но поражда опасения в Лондон относно зависимостта на други европейски държави от руския газ. Това заяви официалният представител на британския премиер Борис Джонсън, чиито думи бяха цитирани от The Times в петък.

"Въпреки че "Северен поток 2" няма да повлияе пряко върху енергийната сигурност на Обединеното кралство, има сериозни последици за страните от Централна и Източна Европа. Някои европейски държави са изцяло или почти изцяло зависими от руския газ, което поражда сериозни опасения относно енергийната сигурност", заяви служител на Даунинг Стрийт 10. 

По думите му, стартирането на новия газопровод ще има значителни последици за украинската икономика, тъй като доставките на газ през "Северен поток 2" ще заобиколят територията му, предава ТАСС

Обединеното кралство покрива част от нуждите си от природен газ сама - от находищата на Северно море, а също така получава газ от Норвегия, Катар и Близкия изток.

На 4 октомври 2021 г. Датската енергийна агенция обяви, че операторът на проекта "Северен поток 2", Nord Stream 2 AG, е изпълнил всички условия за пускане на газопровода в експлоатация. Компанията обяви началото на пълненето на първия низ от "Северен поток 2" с газ, чието строителство приключи през септември. Работата по въвеждане в експлоатация на втората линия продължава.

Руската страна многократно е подчертавала, че "Северен поток 2" е търговски проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков изрази недоумение от опитите на редица държави да определят съдбата на газопровода при политически мотивирани обстоятелства. Москва също многократно е заявявала, че никога не е използвала енергийни ресурси като инструмент за натиск. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ