Улични битки в Париж, "жълтите жилетки" палят и хвърлят павета по полицията

Улични битки в Париж, жълтите жилетки палят и хвърлят павета по полицията

Улични битки в Париж, "жълтите жилетки" палят и хвърлят павета по полицията

Париж отново е арена на ожесточени сблъсъци днес между няколкостотин протестиращи от движението "Жълти жилетки" и органите на реда. 

Участници в днешните протести в навечерието на първата година от старта на протестите, с качулки и черни дрехи подпалват контейнери за боклук, тротинетки, рекламни пана, мотопеди и дори коли. Две от колите, една от които на парижката община, бяха преобърнати, а пожарникари се намесваха на няколко пъти, за да потушат пламъците.

 

 

Френската полиция използва водно оръжие и сълзотворен газ в опит да разпръсне протестиращите, събрали от рано сутринта на площад "Италия" във френската столица, предаде РИА Новости. Там се разгоря истинска улична битка. Протестиращите започнаха да замерят силите на реда с павета. Витрините на клон на банката Ейч Ес Би Си пък бяха изпотрошени. Търговски център, намиращ се наблизо, затвори врати още при първите прояви на насилие. Неговите витрини, както и тези на съседен хотел бяха също изпотрошени.

 

 

Обстановката на площада остава напрегната и властите решиха да анулират предвиденото протестно шествие, което трябваше да потегли оттам по-късно днес. Арестуваните вече са над 60. Според запознати източници след задържаните бил и Тиери Пол Валет, един от съоснователите на "жълтите жилетки".

По данни на правителството за 1 година от началото на протестите Франция е претърпяла загуби в размер на 2,5 млрд. евро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ