Унгария въвежда двуседмична карантина

Унгария въвежда двуседмична карантина

Унгария въвежда двуседмична карантина

Унгария въвежда двуседмична карантина, за да забави разпространението на епидемията от коронавируса, чийто пик в страната се очаква през юни или юли. Това обяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс и БТА.

По време на карантината, която започва от утре, 28 март, и ще приключи на 11 април. На гражданите ще бъде позволено да пазаруват или да излизат навън за кратко, за да се раздвижат. Ограничителните мерки, обявени от Будапеща, са подобни на тези, които вече са в сила в много европейски страни. Между 9 сутринта и обяд магазините ще бъдат запазени за хора над 65 години, които са по-уязвими към Ковид-19. Всяко нарушение може да бъде санкционирано с глоби до 500 000 форинта (1400 евро).

„Хората трябва да стоят на разстояние един от друг, а за спазването на рестрикциите ще следи полицията, която ще има право да глобява при нарушения“, заяви Орбан пред унгарското радио.

В първата или втората седмица на април правителството ще представи план за действие за икономиката след епидемията.

Досега Унгария е регистрирала 300 случая на коронавируса и 10 смъртни случая при население от 9,8 милиона жители. Според Орбан обаче, действителният брой на случаите вероятно е доста по-голям. На 11 март правителството вече обяви извънредно положение, на 17 март затвори границите на Унгария за чужденци без разрешително за постоянно пребиваване, а по-късно затвори и училищата.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ