Туркменистан забрани думата „коронавирус“

Туркменистан забрани думата „коронавирус“

Туркменистан забрани думата „коронавирус“

Властите в Туркменистан забраниха употребата на думата „коронавирус“ и я изключиха от ежедневния речник, за да наложат информационно затъмнение за пандемията, съобщава БГНЕС.

По данни на правозащитната организация, на всички средства за масова информация в страната им е забранено да ползват думата в свои публикации. „Коронавирус“ е изхвърлен от официалните брошури, които Министерството на здравеопазването на Туркменистан разпространява в учелните заведения, болниците и различни ведомства.

Граждани, които се движат по улиците с маски и говорят за пандемията от коронавирус по света, рискуват да бъдат арестувани.

По-рано президентът на Туркменистан Гурбанбугли Бердимухамедов посъветва гражданите да се предпазват от вируса със старото народно средство - степно седефче (Peganum harmala). Той е разпоредил билката да бъде използвана и за дезинфекция на обществените места в страната. Държавният лидер подчерта, че предците на туркмените в продължение на хилядолетия са създали национални методи за борба с вредните навици и профилактика на различни инфекциозни заболявания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ