Вредните емисии в Индия намаляха за първи път от 37 години

Вредните емисии в Индия намаляха за първи път от 37 години

Вредните емисии в Индия намаляха за първи път от 37 години

В Индия вредните емисии във въздуха намаляват за първи път от 37 години насам, но това не се дължи само на коронавируса, пише „Би Би Си“.

Още преди въвеждането на извънредното положение търсенето и потреблението на най-големите замърсители – въглищата и нефта, е намаляло, се посочва в анализ на екологичната платформа Carbon Brief.

През месец март вредните емисии са намалели с 15%. В допълнение от началото на годината доставките на въглища са пандали с 2%, а употребата на петрол – с 18%.

Резултатите са позитивни и в световен мащаб – според Международната агенция по енергетика в първото тримесечие от 2020-а световното потребление на въглища е намаляло с 8%. За сметка на това, търсенето на начини за захранване с вятърна и слънчева енергия бележи леко увеличение, тъй като експлоатационните разходи са по-ниски.

Анализаторите предупреждават, че тези тенденции може да не продължат за дълго и нивата на фини прахови частици да се повишат, когато държавите започнат да възстановяват икономиките си.

Положението може да е различно в Индия, след като правителството обяви, че ще подкрепя решенията за излизане от кризата, свързани с възобновяемата енергия, а в нея държавата обяви, че ще инвестира още през 2019 година с лансирането и специална национална програма за подобрение на качеството на въздуха.

В края на април жителите на индийския щат Пенджаб видяха Хималаите за първи път от близо 30 години, именно заради редуцирането на вредните емисии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ