Южна Африка гласува за президент и парламент 25 години след края на апартейда

Южна Африка гласува за президент и парламент 25 години след края на апартейда

Южна Африка гласува за президент и парламент 25 години след края на апартейда

Южноафриканците днес гласуват на президентски и парламентарни избори. Първите признаци показват относително ниска избирателна активност, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Корупцията и безработицата са сред най-важните проблеми на днешните избори в Република Южна Африка. 

Гласоподаватели казват, че са разочаровани от широко разпространената корупция и безработицата. 25 години след края на апартейда, въпреки премахването на системата за расова дискриминация, РЮА остава разделена от икономическо неравенство.

Очаква се партията на Нелсън Мандела Африкански национален конгрес (АНК), която управлява от 1994 г., да спечели мнозинство. Тя обаче ще срещне затруднения да запази постигнатият преди пет години резултат от 62 на сто, защото беше замесена в корупционни скандали.

Безработицата в страната достига 27 на сто, което обезкуражава много избиратели. Лидерът на АНК Сирил Рамапоса водеше предизборната си кампания с обещание да прочисти партията, признавайки проблемите, които наложиха оставката на неговия предшественик миналата година.

"Корупцията ни попречи", заяви Рамапоса, след като гласува. Според него тя е попречила на АНК да служи на хората.

Опозиционният лидер Джулиъс Малема заяви, че очаква добро представяне на своята лява популистка партия "Борци за икономическа свобода", която обещава промяна. Много от младите гласоподаватели в страната, които са около 20 на сто от общия брой на избирателите, подкрепят Малема, който напусна АНК преди шест години. Броят на регистриралите се за участие избиратели на възраст под 30 години обаче беше относително малък, отбелязва АП.

АНК обеща да започне програма за конфискуване на земи, притежавани от бели, без компенсации. За тази цел партията се нуждае от мнозинство от 67 на сто, достатъчни за промяна на конституцията. Според най-вероятния сценарий АНК ще трябва да сформира коалиционно правителство с друга партия, най-вероятно "Борци за икономическа свобода", която подкрепя конфискуването на земи.

Ако АНК спечели под 60 на сто от гласовете, Рамапоса може да загуби лидерския си пост в партията, отбелязва АП.

Окончателните резултати от изборите се очакват най-рано след 48 часа.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ