Защо републиканците остават лоялни към изгнаника в Мар-а-лаго?*

Защо републиканците остават лоялни към изгнаника в Мар-а-лаго?*

Защо републиканците остават лоялни към изгнаника в Мар-а-лаго?*

Оправдаването на Доналд Тръмп по делото за импийчмънт в Сената на САЩ е още един фарс, пише френският в. "Либерасион". Демократите не успяха да убедят достатъчно от своите колеги републиканци да осъдят бившия президент, който излиза от втория си процес за импийчмънт без драскотина. Това показва, че влиянието му върху Републиканската партия, обхваната от дълбока криза на идентичността, остава силно. В резултат само седем републикански сенатори се осмелиха да гласуват "виновен" - недостатъчно, за да бъде признат за виновен с необходимото мнозинство от две трети.

Профилите на републиканските сенатори, гласували различно от останалите си 43-ма колеги, показват много: повечето от тях ще се пенсионират в края на мандатите си, или бяха преизбрани наскоро, което гарантира, че ще запазят постовете си поне до 2026 година, отбелязва френското издание.

Експрезидентът на САЩ празнува второто оправдателно решение на процес за импийчмънта му - но високопоставените представители на републиканците очакват нови сблъсъци, отбелязва британският в. "Гардиън". Поддръжници на Тръмп и умерени се готвят да се борят за посоката, в която се движи партията. Някои влиятелни личности предполагат, че смяната на караула все още може да предстои. На следващите избори през 2024 г. Тръмп ще бъде още по-възрастен и все още не е обявил дали има намерение да се кандидатира, отбелязва британското издание. Освен това загубата на общественото внимание - с напускането на Белия дом и изключването му от основните социални медии - води до значителни разлики, отбеляза сенаторът Джон Корнин от Тексас.

"Мисля, че вече започваме да виждаме някои подготвителни стъпки на други хора, които се стремят да го наследят", добави той. Съюзници на Тръмп обаче твърдят, че той остава център на републиканската вселена, отбелязва в. "Гардиън". В същото време има признаци, че единството остава в републиканските редици още не е постигнато. Видни противници на Тръмп предричат конфликт. Лари Хоган, губернаторът на Мериленд, който се очаква да се кандидатира за републиканската кандидат-президентска номинация през 2024 г., смята, че настроенията срещу Тръмп ще продължат да се засилват.

Защо републиканците остават лоялни към изгнаника в Мар-а-лаго, пита в. "Ню Йорк таймс". Ако те не се отрекат от него, той ще продължи да ги командва. Преди пет години Тръмп заяви на митинг, че може да застреля човек насред улицата и няма да загуби избиратели. Оправдаването му показа, че той може да действа злонамерено - и все пак да запази силната подкрепа както на своите избиратели, така и на републиканските конгресмени. Въпреки представените неопровержими доказателства на процеса за импийчмънт, републиканците продължават да го защитават. Има различни обяснения за този факт - те искат да спечелят подкрепата на поддръжниците му; че се опасяват от различни неприятности, от професионални до физически нападения; че са водени от неприязън към демократите и не биха се съюзили с тях; че не желаят да се противопоставят на "своята група"; или дори, че са свикнали да правят компромиси с убежденията си по време на мандата на Тръмп. Но след позорното гласуване задачата на тези, които искат да се разграничат от годините на мандата на Тръмп, стана още по-трудна, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Източник: БТА

*Заглавието е под редакцията на "Мениджър Нюз"

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
Apple представи първите си очила за смесена реалност
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици